Minister indkalder til drøftelser: Overvejer nye skridt i kampen mod asbest

ezgif.com-gif-maker
En håndværker samler asbestmateriale op fra gulvet iført maske. Foto: Privatfoto
Beskæftigelsesministeren vil indkalde Folketingets partier til drøftelser om asbest i april.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indkalder Folketingets partier til drøftelser om asbest i arbejdsmiljøet.

Mødet vil finde sted i løbet af april. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden har fokus på asbest, og hvordan vi kan beskytte de ansatte. Det er afgørende, at der er kendskab til og viden om, hvordan asbest håndteres korrekt, når man støder på det på danske arbejdspladser, så vi mindsker risikoen for, at nogen bliver syge af det, siger Peter Hummelgaard.

LÆS OGSÅ: Håndværkere indtog Christiansborg for at afkræve ministeren svar om asbest

Politikerne skal drøfte, om der er anledning til yderligere tiltag, der bygger videre på den politiske asbestaftale fra 2018.

Arbejdsgruppe kan være på vej

et samråd i oktober fortalte ministeren, at han ville indkalde asbestforligskredsen til drøftelser om muligheden for at nedsætte en ny arbejdsgruppe, der skal foreslå nye initiativer i kampen mod asbest.

På samrådet åbnede Peter Hummelgaard for, at en eventuel arbejdsgruppe kunne tage udgangspunkt i fagforbundet Blik og Rørs syv asbestforslag.

Et af forslagene fra Blik og Rør går på at lave et nationalt register over medarbejdere, der har været udsat for asbest. I dag er virksomhederne forpligtet til at registrere, hvilke medarbejdere der potentielt har været udsat for det farlige stof og derefter opbevare disse data i 40 år.

Minister klar til nye initiativer

Peter Hummelgaard håber, at de kommende politiske drøftelser kan føre til nye initiativer. 

- Asbestaftalen fra 2018 indeholdt en række vigtige tiltag, der har styrket indsatsen mod asbest. Jeg håber, at vi kan tage endnu et skridt i kampen mod asbest for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger han.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: "Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare"

Asbest har været forbudt at benytte siden 1980'erne, men det sundhedsskadelige stof udgør fortsat en udfordring for arbejdsmiljøet. Eksempelvis i forbindelse med renovering eller nedrivning af bygninger.

GDPR