Desperate VVS'ere: Politiet skider på os i asbestsag

20050801-162131-4-1920x1278we
Selvom arbejdet fandt sted i 2016, kan håndværkere endnu ikke lukke det triste kapitel i deres arbejdsliv, hvor de med arbejdsgiverens vidende blev udsat for asbest. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/arkiv
Asbestsag fra Espergærde har ført til et kaotisk retsligt efterspil, og sagen har nu varet i fem år. VVS-montører blev trods positive asbestprøver udsat for det farlige stof i halvandet år. Nu risikerer sagen at blive forældet nok en gang.

Artiklen er den 21. september 2021 klokken 14.40 blevet opdateret med et kort, skriftligt svar fra Nordsjællands Politi.

--

I halvandet år arbejdede fire VVS-montører med asbest i en kælder uden at være iført beskyttelsesdragter og åndedrætsværn.

Det foregik i forbindelse med en større renovering af boligområdet Tibberupparken i Espergærde. Her blev asbesten konstateret i nogle rørbøjningers isoleringsmateriale.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

Selvom arbejdet fandt sted i 2016, kan håndværkerne endnu ikke lukke det triste kapitel i deres arbejdsliv, hvor de med arbejdsgiverens vidende blev udsat for det yderst kræftfremkaldende stof.

Udsættes man først for stoffet - blot i små mængder - kan det føre til lungehindekræft og andre alvorlige asbestrelaterede sygdomme, der i sidste ende kan være dødelige.

De skider på os og er ligeglade. Det er skrigende useriøst det, der er foregået i den her sag
Hans Axlund, VVS-montør

Sagen har nu fået et retsligt efterspil, der er trukket i langdrag. Til oktober risikerer retssagen mod Boligselskabet Nordkysten og VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen A/S at smuldre, fordi asbestbekendtgørelsens forældelsesfrist udløber.

Den 54-årige Hans Axlund er en af de fire VVS'ere, sagen drejer sig om. Han har ikke meget tilovers for Nordsjællands Politi, der ifølge ham har smølet med efterforskningen.

- De skider på os og er ligeglade. Det er skrigende useriøst det, der er foregået i den her sag. I januar 2020 måtte jeg aflyse en skiferie, fordi jeg troede, jeg skulle i retten. Vi blev ikke på noget tidspunkt kontaktet om aflysningen. Det fik vi at vide ad omveje, fortæller Hans Axlund, der har arbejdet som VVS-montør, siden han i 1980'erne gik ud af folkeskolen.

Statsadvokat ændrede politiets afgørelse

Efter en stribe afgørelser fra Arbejdstilsynet om brud på arbejdsmiljøloven, anmeldte fagforbundet Blik og Rør i 2017 VVS'ernes arbejdsgiver, Poul Sejr Nielsen A/S, og bygherren, Boligselskabet Nordkysten, til politiet.

Efter at Nordsjællands Politi havde standset efterforskningen, afgjorde Statsadvokaten i København i 2018, at den skulle genoptages. 

Sagen kort
  • VVS-montører fra firmaet Poul Sejr Nielsen A/S renoverede i halvandet år Tibberupparken i Espergærde. I den periode blev de ad flere omgange udsat for asbesteksponering.
  • Efter en stribe afgørelser fra Arbejdstilsynet om brud på arbejdsmiljøloven i 2016, anmeldte fagforbundet Blik og Rør i 2017 VVS'ernes arbejdsgiver, Poul Sejr Nielsen A/S, og bygherren, Boligselskabet Nordkysten, til politiet.
  • Længe hørte Blik og Rør intet til sagen, men i september 2018 meddelte Nordsjællands Politi, at efterforskningen blev stoppet.
  • Politiets begrundelse for at stoppe efterforskningen gik blandt andet på, at Arbejdstilsynet ikke havde overværet arbejde uden brug af personlige værnemidler. Og at tilsynet generelt var tilfredse med VVS-firmaets håndtering af sagen.
  • Den afgørelse var Blik og Rør mildest talt utilfredse med. Fagforbundet klagede derfor til Statsadvokaten i København i 2018, og her fik de medhold.
  • Statsadvokaten lagde blandt andet vægt, på, at der ved en prøvetagning i 2013 var konstateret asbest i nogle rørbøjninger.
  • Prøveresultatet blev senere bekræftet i endnu en miljøprøve i 2016, lige inden Arbejdstilsynets besøg den 28. oktober 2016.
  • Efter et aflyst retsmøde i august 2019 skulle sagen første gang for retten den 17. januar 2020. Men få dage inden det skulle finde sted, aflyste anklagemyndigheden med den begrundelse, at arbejdsmiljølovens forældelsesfrist var udløbet.
  • Nu er håbet, at sagen kan genoptages i henhold til asbestbekendtgørelsen, hvis forældelsesfrist udløber i oktober.

Kilder: Arbejdstilsynets afgørelser og dokumenter fra retssagen

Sagen er nu blevet forældet efter arbejdsmiljøloven, men asbestbekendtgørelsens forældelsesfrist udløber som tidligere nævnt først i næste måned.

Derfor har Blik og Rør fortsat et spinkelt håb om, at sagen kan nå at komme for en dommer. Den 9. september 2021 sendte fagforbundet endnu en klage til Nordsjællands Politi over sagsbehandlingen.

- Det er stærkt kritisabelt, at sagen er blevet syltet, som den er blevet. Det vidner om, at man slet ikke har øje for, hvilket omfang og konsekvenser den har for vores medlemmer. Når man udsætter folk bevidst for asbest, er det i mine øjne uagtsomt manddrab, siger Henrik W. Petersen, formand for Blik og Rør, og fortsætter:

- Det er uhørt, at politiet og anklagemyndigheden kan være så længe om at håndtere en sag, at den til sidst ender med at være forældet i forhold til arbejdsmiljøloven.

Nu er det jo ikke hverken første eller sidste gang, at Arbejdstilsynet går galt i byen med en sag, så det tror jeg bare, vi overlader trygt til retten at afgøre
Michael Stæhr, advokat for VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen A/S

Håbet lever også hos Hans Axlund. Han er dog fortsat frustreret over, at byggeledelsen dengang holdt viden om asbest skjult for ham og kollegerne.

- Det er pisse irriterende, når man passer sit arbejde, at man så bliver udsat for noget gift. Det er den bevidste handling, der ikke er rar. Vi spurgte til sikkerhedsmøder, om der var asbest, men vi fik gentagne gange at vide, at det var der ikke, siger Hans Axlund.

- Vi er desperate

Blik og Rør har ad flere gange forsøgt at få et svar fra Nordsjællands Politi om, hvorvidt sagen når at blive genoptaget, inden asbestbekendtgørelsens forældelsesfrist løber ud. Men svaret er indtil videre udeblevet.

- Vi er ret desperate. Vi har også forsøgt at rette henvendelse til Justitsministeriet, men de henviser til Nordsjællands Politi. Hvis sagen også falder i forhold til asbestbekendtgørelsen, er det stærkt kritisabelt og helt ude i hampen, siger Henrik W. Petersen.

LÆS OGSÅ: Firma erkender nu, at der blev fusket med asbestprøve: - Det er fuldstændig utilgiveligt

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få et interview med Nordsjællands Politi, der blot ønsker at besvare vores henvendelse skriftligt.

- Da sagen fortsat er verserende, ønsker Anklagemyndigheden ikke at kommentere sagen nærmere. Det skal dog oplyses, at alle sager om mulige lovbrud, herunder også sager vedrørende arbejdsmiljøloven, tages alvorligt, fortæller Pernille Langermann-Nielsen, advokaturchef i Nordsjællands Politi, i et skriftligt svar.

A4 Arbejdsmiljø ville have spurgt om, hvor sagen står, og hvad de siger til kritikken fra Blik og Rør.


Tibberupparken. Foto: Google Street View

Arbejdsgiver: Fulgt alle spilleregler

Mens den administrerende direktør i Poul Sejr Nielsen A/S, Michael Madsen, ikke ønsker at udtale sig i pressen, vil hans advokat Michael Stæhr gerne.

Han er fuldt overbevist om, at hans klient bliver frifundet, hvis sagen genoptages i retten.

- Sagen er forældet (ift. arbejdsmiljøloven, red.), men derudover har min klient fulgt alle gældende spilleregler for håndtering af asbest og medarbejderne har været behørigt instrueret, skriver Michael Stæhr i en skriftlig kommentar.

Det er jo ikke Arbejdstilsynets vurdering, at din klient har fulgt gældende spilleregler, da de har truffet flere afgørelser om brud på arbejdsmiljøloven. Bestrider du tilsynets afgørelser?

- Nu er det jo ikke hverken første eller sidste gang, at Arbejdstilsynet går galt i byen med en sag, så det tror jeg bare, vi overlader trygt til retten at afgøre, skriver Michael Stæhr.

Ingen enlig svale

Selvom sagen har haft et kaotisk forløb, har Hans Axlund fortsat tiltro til det danske retssystem. For ham er sagen fra Espergærde ingen enlig svale. Snarere toppen på et stort isbjerg, hvor hovedparten ligger under vand.

Ifølge Hans Axlund foregår der nemlig mange svigt i byggebranchen om asbest, som aldrig kommer frem i offentlighedens søgelys.

- Da jeg stod i lære i midt-1980'erne, var vi på de første asbestkurser. Nu skriver vi 2021, og der er ikke sket ret meget i mellemtiden. Det er hverken første eller sidste gang, jeg bliver udsat for asbest, lyder det fra den erfarne VVS'er.

Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

GDPR