BAT-Kartellet: Nok må være nok, nu skal politikerne på banen

20190220-114723-1-1920x1279we
Byggepladsen ved Nyt Hvidovre Hospital, hvor der blev fundet asbest i arbejdsmiljøet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
6. apr. 2020 23.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Trods stor bevågenhed på asbest i arbejdsmiljøet de senere år, er det på tide, at politikerne igen får fokus på det farlige stof, mener Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT).

Efter A4 Arbejdsmiljø rapporterede om Region Hovedstadens hemmeligholdelse af asbestfund ved opførslen af Ny Hvidovre Hospital, appellerer BAT-Kartellet til, at de danske asbestregler igen får det nødvendige politiske fokus.

Hvis vi for alvor skal have stoppet den stille dræber, som hvert år tager mere end 300 danskeres liv, så skal vi have politikerne til at lave lovgivning, der i højere grad kan nedbringe asbestudsættelsen.

BAT-Kartellet fastholder, at parterne i byggeriet allerede har taget de første skridt ved aftalen om asbesthandleplanen i 2018. Det er en strategi vi i BAT bakker fuldt op om, og som bør udmøntes hurtigst muligt, så vi kan sikre, at færre bliver udsat for asbest i byggeriet.

LÆS OGSÅ: Henrik og Rasmus traskede rundt i asbestbombe: 'Som at have en revolver for tindingen'

I BAT mener vi, at der skal flere og mere effektive redskaber til for at få sat en stopper for den tragiske udvikling, vi ser i Danmark.

Det er der tydeligvis behov for, da nogle af landets største bygherrer fortsat ikke spiller efter reglerne. At blive sendt på arbejde i en asbestbefængt kælder er ikke blot uforsvarligt, det er utilgiveligt.

BAT's fire anbefalinger til at styrke den danske asbeststrategi:

Som det er sket ved opførslen af Nyt Hvidovre Hospital, er de danske bygherrer ikke gode nok til følge op på forundersøgelserne af asbest og andet farlig kemi.

Bygherren har, ifølge loven, pligt til at oplyse om kendt viden om asbest i bygningen, bl.a. i planen for sikkerhed og sundhed (PSS). Det var ikke tilfældet i Hvidovre.

Det er der tydeligvis behov for, da nogle af landets største bygherrer fortsat ikke spiller efter reglerne. At blive sendt på arbejde i en asbestbefængt kælder er ikke blot uforsvarligt, det er utilgiveligt.

Derfor foreslår BAT for det første, at der indføres et objektiv krav om forundersøgelse. Det vil øge antallet af forundersøgelser, og er en forudsætning for, at virksomhederne og deres ansatte kan tage de nødvendige forhåndsregler.

For det andet foreslår BAT, at Danmark følger Frankrigs eksempel og stiller krav om at registrere asbest i tilstandsrapporten - på lige fod med bl.a. PCB.

LÆS OGSÅ: Byggeledelse opfordrede håndværkere til at genoptage arbejdet i asbestområde

I Frankrig er der krav om at registrere asbest i tilstandsrapporten. Det betyder blandt andet, at boligejeren hæfter for manglende registrering af asbest på ca. 10.000 kroner. Det er et stærkt forebyggende tiltag, som også beskytter købere.

For det tredje foreslår BAT, at der indkaldes til nye trepartsdrøftelser om de danske asbestregler og et asbestfrit Danmark.

For det fjerde foreslår BAT, at Arbejdstilsynets hjemler i forhold til sanktioner revurderes og skærpes i forhold til farligt arbejde, herunder asbest.

De danske asbestregler bærer præg af mangel på registreringer, håndhævelse og viden om farligheden af asbest.

Derfor er det for alvor på tide at få drøftet, hvordan vi i fællesskab kan sikre endnu bedre regler, der beskytter de danske bygningsarbejdere og civilbefolkningen fra det farlige asbeststøv, herunder også at få sikret et bedre myndighedstilsyn med skærpede sanktioner for brud på kendte regler.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].