Affaldssortering er skadeligt for skraldemænds helbred

20180726-162401-6-1920x1281we
Mere affald, der skal sorteres, øger sundhedsfaren for skraldemænd. Derfor har Arbejdstilsynet igangsat en ny indsats. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Skadelige mikroorganismer i affaldsspanden udsætter skraldemænd for sundhedsrisici hver dag. Arbejdstilsynet har derfor sat gang i en indsats for at løse problemet.

For klimaets skyld skal vi i fremtiden affaldssortere i ti forskellige containere. Det betyder, at affaldsspandene ikke tømmes lige så ofte - og det er skadeligt for skraldemændene.

Mens vi bliver dygtigere til at sortere vores affald, bliver skraldemænd ifølge Arbejdstilsynet udsat for en større dosis af skadelige mikroorganismer, som findes, når madaffald går i forrådnelse.

Det fik i september Arbejdstilsynet til at sætte gang i en kampagne for at rette fokus mod problemet, og ifølge TV2 Lorry vil indsatsen køre efteråret igennem med fokus på den gode hygiejne.

LÆS OGSÅ: Brandfolk frygter kræft: Nu skal eksperter kaste lys over skum-sag

For skraldemanden Bjørn Rafn, der arbejder i hovedstadsområdet, vækker det bekymring, at han på daglig basis udsættes for sundhedsrisikoen.

- Det er selvfølgelig noget, jeg tænker over. Vi bliver også ældre og begynder at få børnebørn og vil jo gerne være skraldemænd i så lang tid som overhovedet muligt, siger Bjørn Rafn til TV2 Lorry.

Dårlig mave og nedsat lungefunktion

Hvis man dagligt udsættes for mikroorganismerne i op til syv timer om dagen, kan konsekvenserne være eksem, diarré, kvalme og hovedpine, vedvarende dårlig mave og nedsat lungefunktion.

I branchen har man allerede forskellige tiltag og former for oplæring for at undgå, at skraldemændene bliver syge af affaldet.

Og den nye indsats fra Arbejdstilsynet vil især fokusere på, om skraldemændene tager de nødvendige forholdsregler.

For eksempel får de vasket og sorteret deres arbejdstøj hver dag, så de ikke bringer mikroorganismerne med hjem. Derudover skal medarbejderne huske at spritte deres hænder af, og de skal stå ved siden af skraldebilen, når den bliver tømt, for at holde god hygiejne og undgå øget eksponering.

Arbejdstilsynet vil gennemføre en række aktioner for at kontrollere skraldemændenes brug af retningslinjerne, og vil om nødvendigt orientere dem om de potentielle risici.

Bakkes op af forskning

Hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er man enig i, at god hygiejne er vigtigt for at forbedre skraldemændenes sundhed.

I en undersøgelse gennemført af NFA og Kræftens Bekæmpelse ændrede man 18 skraldemænds arbejdsrutiner gennem fire måneder, hvor de blandt havde adgang til håndsprit i løbet af dagen og fik en fast rutine for rengøring af førerhuse på skraldebilerne.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at det øgede fokus på hygiejne kan mindske sundhedsrisikoen for skraldemænd.

GDPR