Ny arbejdsmiljøvejledning: Sådan kan KPI'er forebygge arbejdsskader

20230321-195912-L-1920x1280we
Nye anvisninger fra BFA Industri skal hjælpe med at styrke sikkerhedskulturen rundt om på landets arbejdspladser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Stadig flere virksomheder bruger såkaldte key performance indicators i deres drift. Derfor har BFA Industri i samarbejde med blandt andet Arbejdsmiljørådet udviklet en ny guide til, hvordan man også kan bruge indikatorerne til at forebygge arbejdsskader og styrke arbejdsmiljøarbejdet.

Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø Indsutri (BFA Industri) har udviklet en ny vejledning til, hvordan virksomheder kan bruge de såkaldte key performance indicators (KPI) i arbejdsmiljøarbejdet.  

Det skriver BFA Industri på sin hjemmeside.

KPI'erne er et værktøj til at vise, hvor effektivt man som virksomhed opnår et bestemt mål - ofte vil der være tale om en handling eller adfærd, som man ønsker mere af på den respektive arbejdsplads, og således kan de - ifølge BFA-I - også bruges til at målrette og styrke arbejdsmiljøarbejdet.

Og fordi flere og flere ifølge netop BFA Industri bruger KPI-redskaberne i deres drift, har branchefællesskabet altså udarbejdet en vejledning til de virksomheder, som gerne vil arbejde med KPI i arbejdsmiljøet.

Kræver inddragelse og tilslutning

Anvisningerne skal hjælpe den enkelte virksomhed med selv at kunne fastsætte meningsfulde KPI-værktøjer, der kan bidrage til, at både arbejdsmiljøet, sikkerhedskulturen og sikkerhedsadfærden bliver styrket.  

Det kræver blandt andet en høj grad af inddragelse og tilslutning fra både ledere og medarbejdere, samt at indikatorerne er forståelige og måler handlinger, der er ønskværdige og giver mening for alle.

Samtidig skal der følges op på målingerne, så de kan bruges til at skærpe arbejdsmiljøarbejdet.  

Vejledning er henvendt til virksomheder af alle størrelser og er udarbejdet i samarbejde med BFA Handel, Finans og kontor, BFA Transport, Service – Turisme, Jord til Bord, BFA Bygge og Anlæg og Arbejdsmiljørådet.