800 til topmøde om arbejdsmiljø: - Det er en glæde at være tilbage

IMG_1599
En tætpakket sal med forventningsfulde tilhørere til BFA Industris topmøde om arbejdsmiljø. Foto: A4 Medier
Flere hundrede arbejdsgivere og lønmodtagere i industrien var onsdag til topmøde om arbejdsmiljø i Odense. Der blev netværket, lyttet og hentet inspiration i arbejdsmiljøarbejdet.

Der er gensynsglæde, høj latter og en masse røverhistorier fra branchen, da omkring 800 virksomhedsledere og medarbejderrepræsentanter mødes til BFA Industris topmøde om arbejdsmiljø i Odense Congress Center (OCC) onsdag.

Coronaen spændte ben for topmødet sidste år, men i år er opbakningen massiv. Det er da også ganske gratis at deltage i topmødet, som arrangeres af parterne i BFA Industri, der tæller Dansk Industri, Lederne og CO-Industri.

LÆS OGSÅ: Arbejdspladser forsømmer arbejdsmiljø-regler som aldrig før

Den store konferencesal er gjort klar med snorlige stolerækker. På den ene endevæg hænger fem store lærreder, så alle kan følge med i oplæg fra scenen.

På stolene ligger turkisfarvede goodiebags med tilbud om pjecer og konsulenthjælp til at håndtere arbejdsulykker og kemiske arbejdsmiljøproblemer.

Som den anden oplægsholder går Arbejdstilsynets direktør, Sine Frederiksen, på scenen.

- Som ung fynbo arbejdede jeg engang i garderoben her i OCC. Det er en glæde at være tilbage, indleder hun sit halv time lange oplæg om tilsynets kommende fokusområder i industrien.

Få benytter sig af vejledning

Ifølge Sine Frederiksen er det vigtigt at tale de gode arbejdsmiljøindsatser op og ikke kun fokusere på det, der ikke virker. Det er vand på møllen blandt tilhørerne i salen, der kvitterer med en klapsalve.

Hun fortæller om en ny risikomodel, der bruges til at udvælge virksomheder, der skal have besøg af tilsynet. Hun kommer også ind på gebyrstigninger og om nye påbud.

Endelig er Sine Frederiksen ærgerlig over, at kun 12 procent af virksomheder, der tilbydes dialog og vejledning af Arbejstilsynet, tager imod tilbuddet.

LÆS OGSÅ: Dansk Metal: Penge og eksperter skal hjælpe mindre virksomheders arbejdsmiljø op i gear

Tilbud om dialog og vejledning er ellers det nye store slagnummer fra Arbejdstilsynet, der har været genstand for heftig debat i arbejdsmiljøkredse det seneste år.

Modstandere af tiltaget mener, at Arbejdstilsynets opgave alene er at være myndighed, der træffer afgørelser om brud på loven. Ikke en aktør, der vejleder virksomheder om at løse arbejdsmiljøproblemer.

Sine Frederiksen lægger op til, at ordningen skal evalueres og justeres. 

Plejer netværk i pause

Efter hendes oplæg er der folkevandring mod bordet i foyeren med de mange kaffekander.

For et år siden var det utænkeligt at samle så mange mennesker til en konference, men nu er mundbind, coronapas og afstand en saga blot. Det eneste, der leder tankerne tilbage til tiden før sommerferien, er bøtterne med håndsprit, der står på bordene i foyeren.

Nogle har travlt med at slå handler af i telefonen, mens andre bruger pausen til at snakke med kolleger og samarbejdspartnere.

- Vi skal til at lave en APV igen. Det er jo snart tre år siden sidst, lyder det fra en mand, der står i en kreds af mennesker.

A4 Arbejdsmijø henvender sig til Sanne Andersen og Henrik Vegeberg, der står ved et højbord.

Oplægget med lyd som instrument til at forebygge arbejdsulykker var meget interessant. Det er noget, der kunne være relevant for vores renovationsmedarbejdere, fordi nogle af dem er ordblinde
Sanne Andersen, arbejdsmiljø- og sikkerhedskoordinator, Odense Renovation

Sanne Andersen er arbejdsmiljø- og sikkerhedskoordinator i Odense Renovation, mens Henrik Vegeberg er arbejdsmiljørepræsentant i Fortum Waste Solution, der er et firma, der håndterer farligt affald.

De kender hinanden, fordi de har arbejdet sammen tidligere. De er især begejstrede for oplægget fra Kenn Carlsen fra Safesounds, der har udviklet en ny metode til at arbejde med adfærd og sikkerhedskultur på arbejdspladsen.

Artiklen fortsætter under billedet


Henrik Vegeberg og Sanne Andersen. Foto: A4 Medier

Begejstrede for oplæg om lyd

I stedet for kedelige pjecer om sikkerhed, bruger Kenn Carlsen lydoptagelser fra virkelige hændelser ude på arbejdspladsen til at gøre opmærksom på risici i arbejdet.

- Oplægget med lyd som instrument til at forebygge arbejdsulykker var meget interessant. Det er noget, der kunne være relevant for vores renovationsmedarbejdere, fordi nogle af dem er ordblinde. For dem er det nemmere at lytte sig til forebyggelsestiltag frem for at læse om dem, siger Sanne Andersen.

Henrik Vegeberg er enig.

- Det er bedre at lære noget om at forhindre arbejdsulykker ved at lytte til råd frem for at læse om det. Det er der mange af mine kolleger, der ikke får gjort, siger han.

Under sit oplæg afspiller Kenn Carlsen en lydoptagelse, hvor man hører en stemme fortælle om de forskellige ulykkesrisici, der lurer, når man kører en gaffeltruck, der skal læsse varer fra A til B.

Du kan læse mere om sikkerhedsværktøjet her.

Næste topmøde om arbejdsmiljø i BFA Industri finder sted ved samme tid i 2022. 

GDPR