10 skarpe til Steffen Bohni: Chrom 6-sagen har påvirket hele organisationen

Sk__rmbillede_2020-02-28_kl._22.59.28
Foto: Joachim Rode
NFA-direktør Steffen Bohni mener, at forskningscentrets forhold til Beskæftigelsesministeriet har stabiliseret sig efter chrom 6-sagen. Direktøren mener ligeledes, at NFA-forskere bør tage kontakt til deres leder, inden de udtaler sig i pressen.

I oktober 2018 kom det frem, at grænseværdien for det kræftfremkaldende stof chrom 6 var 200 gange højere, end hvad myndighederne normalt tillader. Mange lønmodtagere, der har arbejdet med chrom 6, risikerer lungekræft.

Sagen fik store konsekvenser for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der blev beskyldt for at have tilbageholdt viden om det kræftfremkaldende stof. Det medførte et anstrengt forhold til Beskæftigelsesministeriet, hvor Troels Lund Poulsen (V) var minister.

LÆS OGSÅ: NFA-direktør: Jeg vil styre arbejdsmiljøforskning i en ny og spændende retning

Den daværende NFA-direktør, Inger Schaumburg, trak sig i kølvandet på sagen, og siden har 47-årige Steffen Bohni overtaget direktørstolen.

LÆS OGSÅ: Lukning af videncenter: 'Man hælder viden ud med badevandet'

A4 Arbejdsmiljø har interviewet Steffen Bohni om sagen, og om NFA-forskeres ytringsfrihed, og hvad han selv ser som sine største styrker som leder.

Hvordan fylder chrom 6-sagen på NFA i dag?

- Det er selvfølgelig en sag, som har påvirket hele organisationen. Det var en sag, som ingen har lyst til skal gentage sig. Det betyder selvfølgelig, at vi er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer både i forhold til Beskæftigelsesministeriet, men også hvordan vi kommunikerer udadtil, forklarer Steffen Bohni.

I fik kritik for at tilbageholde oplysninger. Hvad vil du gøre fremadrettet for, at der er mere åbenhed i lignende sager?

- Jeg synes ikke, at det er passende af mig at kommentere yderligere på et historisk sagsforløb, der var før min tid.  

Hvordan vil du beskrive samarbejdet med Beskæftigelsesministeriet i dag?

- Jeg synes, at vi har et godt og konstruktivt samarbejde med ministeriet.

Forskernes ytringsfrihed

Har NFA’s forskere ytringsfrihed? Når en journalist ringer, kan de så udlægge teksten, som de selv vil, eller skal de gå til en overordnet først, inden de udtaler sig?

- Forskere har ligesom alle andre i Danmark ytringsfrihed som personer. Det har Ombudsmanden fastslået ganske klart og tydeligt.

- Men når pressen ringer, og de vil have et interview med en forsker, der udtaler sig på vegne af NFA, så vil det være naturligt, at forskeren har en samtale med sin forskningsleder om, hvad der er hensigtsmæssigt at udtale sig om i en given sag.

Har I nogle konkrete retningslinjer for, hvad en forsker skal gøre, når en journalist ringer?

- Ja, der blev tilrettelagt nogle procedurer før min tid. Det naturlige vil altid være, at når der kommer en pressehenvendelse, taler man med sin forskningsleder først.

Eksemplarisk arbejdsplads

Arbejdstilsynet har en strategi for, at de gerne vil være en referencearbejdsplads i forhold til et godt arbejdsmiljø. Har I en lignende strategi?

- Jeg har helt klart en ambition om, at vi skal være en eksemplarisk arbejdsplads i forhold til arbejdsmiljø.

Bør I også gå foran?

- Det ligger i at være eksemplarisk.

Er arbejdsmiljøet på NFA godt?

- Det oplever jeg i det store hele.

Sikkerhed på jernstøberiet

Du har været på en del arbejdspladser i din karriere, og du har sikkert også haft fritidsjob, da du var ung. Har du i løbet af din tid på arbejdsmarkedet oplevet initiativer, der har forbedret arbejdsmiljøet?

- Som ganske ung knægt arbejdede jeg på et jernstøberi i Herning, hvor jeg var fejedreng. Jeg kan stadig huske, hvor benovet jeg var over, at jeg fik mit eget sæt sikkerhedssko og min egen hjelm. Jeg kan huske, hvordan de hærdebrede arbejdere var efter mig, hvis jeg en sjælden gang havde glemt min hjelm.

- Det handlede jo om sikkerhed og arbejdsmiljø, men for mig var det bare nogle store mænd, der råbte efter mig. Set i bakspejlet var det et godt eksempel på, at man havde en god sikkerhedskultur, sådan som jeg husker det.

- Der, hvor man har et godt arbejdsmiljø, er steder, hvor man ikke nødvendigvis taler om det. Det er arbejdspladser, hvor folk går på arbejde med en kæmpe arbejdsglæde og har nogle arbejdsforhold, som er rigtig gode, og hvor der ikke er fravær og stresssygemeldinger.

LÆS OGSÅ: Direktørens plan: 5 tiltag skal sikre Arbejdstilsynets succes i fremtiden

Hvad er dine største forcer som leder?

- Jeg er innovativ, strategisk tænkende, og så har jeg en bred ledelsesmæssig erfaring koblet sammen med, at jeg har en videnskabelig baggrund.

- Hvis man kigger på den mere personlighedsmæssige ledelsesstil er mine forcer, at jeg er ordholdende og ordentlig. Folk kan regne med det, jeg siger.

GDPR