Forudser domino-effekt: Valgår kan starte kommunal boykotbølge mod Nemlig.com

nemlig_com
Hvis der dokumenteres problemer med arbejdsmiljøet hos Nemlig.com og Intervare A/S, kan det få store konsekvenser på grund af sociale klausuler i kommunerne. Foto: Pressefoto fra Nemlig.com
Mens en række kommuner i øjeblikket overvejer at droppe Nemlig.com og moderselskabet Intervare A/S, er det ikke uden betydning, at kommunalvalget står for døren, vurderer forsker. Sociale- og arbejdsmiljøklausuler kan komme til at spille en afgørende rolle.

I 2019 hev Nemlig.com omsætning for 30 millioner kroner hjem fra kommuner, regioner og statslige arbejdspladser. 

Det beløb kan dog blive betragteligt mindre, når regnskabsåret 2021 er slut og fakturaerne skal gøres op, vurderer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) Roger Buch.

Den nuværende mediestorm om onlinesupermarkedets arbejdsmiljø vil nemlig få en række byråd til at klappe kommunekassen i, vurderer han.

LÆS OGSÅ: Se listen: Disse styrelser, kommuner og regioner har brændt flest millioner af på Nemlig-varer

- De indkøb, du beskriver (fra 2019, red.), har fundet sted før den her voldsomme kritik af Nemlig.com er kommet frem. Så på den måde er det næppe noget, kommunerne har kendt til, da de besluttede at lægge kroner hos virksomheden.

- Men der er ingen tvivl om, at det, der sker nu og her, hvor man overalt diskuterer, om man skal blive ved med at være kunde og bruge kommunens penge i det her firma, er der ret stor sandsynlighed for, at man en del steder vil tage en beslutning om, at det vil man ikke længere, siger Roger Buch til A4 Arbejdsmiljø.

Sidste fredag meddelte Odense Kommune, at man ikke længere vil benytte virksomheden til at få leveret varer til kommunens afdelinger og institutioner. Og onsdag var det Albertslund Kommunes tur til at sige farvel og tak til Nemlig.com.

Politikere vil profilere sig på Nemlig-sag

Når Roger Buch tror, at andre kommuner vil følge det eksempel, skyldes det blandt andet, at det er valgår for byrådspolitikerne.

- Vi er 6-7 måneder fra et kommunalvalg, hvilket betyder, at der er en særlig opmærksomhed omkring sager, hvor man som politiker kan profilere sig. Der vil uden tvivl være en del politikere, der tager Nemlig.com op på næste byrådsmøde og siger, at man bør stoppe med at anvende dem, siger Roger Buch.

Hvorfor tror du, at byrådskandidater vil vælge Nemlig.com til at gøre opmærksom på sig selv?

- Kommunalpolitikere er lige i øjeblikket på jagt efter hvad som helst, der kan profilere dem. Vi kan være sikre på, at alle steder i landet, hvor Nemlig.com leverer til kommunen – og endda steder, hvor de ikke gør – vil det dukke op som punkt på kommunalbestyrelsens bord, i et udvalgsmøde eller i de lokale og regionale medier. Det er jeg ret sikker på, siger kommunalforskeren.

LÆS OGSÅ: Albertslund Kommune siger stop for Nemlig.com - men fortsætter samarbejde med moderselskab

Beslutninger om, hvor kommunen skal købe sine varer, er ellers normalt ikke noget, politikerne går ind og blander sig aktivt i - medmindre det handler om økologi eller halalkød, bemærker Roger Buch.

Ansvaret for kommunernes indkøb ligger som regel hos embedsværket eller decentralt helt ude hos den enkelte institution, fortæller han. Men det betyder ikke, at Nemlig.com er fredet af den grund, forklarer kommunalforskeren.

Sociale klausuler kan spille ind

Selv hvis kommunen ikke har nogen formel indkøbsaftale med Nemlig.com, kan byrådet alligevel bede skoler og børnehaver inden for kommunegrænsen om at gå uden om virksomheden, som det er tilfældet med Odense Kommune.

LÆS OGSÅ: Odense Kommune trækker stikket til Nemlig.com

Ifølge Roger Buch er det ikke uvant for kommunalpolitikerne at stille krav til løn og arbejdsmiljø hos samarbejdspartnere og underleverandører.

- Arbejdsforhold er sådan set en klassiker i kommunal sammenhæng, hvor man det sidste årti har haft diskussionen om sociale klausuler, der kræver løn- og arbejdsvilkår efter overenskomststandarder, når man eksempelvis laver store byggeprojekter. På den måde er det en ny variant af en diskussion, som kommunerne er vant til, siger Roger Buch.

Det var netop med henvisning til kommunens sociale klausuler, at borgmesteren i Albertslund Kommune onsdag morgen bekendtgjorde et stop for indkøb hos Nemlig.com.

- En række anonyme nuværende og tidligere chauffører og lageransatte har i pressen berettet om arbejdsforhold, som er uforenelige med kommunens indkøbspolitik, skriver borgmester Steen Christiansen (S) i en pressemeddelelse.

A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med Nemlig.com, der oplyser, at de ikke har kommentarer til denne artikel.

Svært at løbe fra en indgået kontrakt

Mens det for kommuner er nemmere at boykotte indkøb hos Nemlig.com, er det sværere for dem at opsige reelle indkøbsaftaler med moderselskabet Intervare A/S, som omkring 40 kommuner har med selskabet. 

- Når man træffer beslutninger i en kommune, er det klart, at det skal ske på et fagligt og et sagligt grundlag. Derfor bliver det også svært at løbe fra en kontrakt, man allerede har indgået. Men man kan stille nye krav, når kontrakten skal genforhandles, fortæller Roger Buch.

LÆS OGSÅ: Nemlig-selskab i modvind: Kommuner klar til at rive kontrakter i stykker

Albertslund Kommune, der har en indkøbsaftale med Intervare A/S om at levere varer til ældre, syge og handicappede borgere, måtte da også i samme pressemeddelelse anerkende, at de ikke havde grundlag for bryde denne aftale. 

- Da der for nuværende ikke foreligger et kontraktuelt grundlag for at træde ud af denne kontrakt, fortsættes samarbejdet med Intervare omkring det indtil videre, skriver kommunen.

Intervare A/S havde i 2019 en omsætning på 28.497.724 kroner hos offentlige kunder, viser et dataudtræk fra erhvervsregistret BIQ.

Københavnsk undersøgelse bliver altafgørende

A4 Arbejdsmiljø har tidligere afdækket, hvordan en række kommuner står i samme situation som Albertslund Kommune. De overvejer at opsige kontrakten med Intervare, hvis arbejdsforholdene tilsvarer dem i Nemlig.com. Flere kommuner afventer lige nu en undersøgelse fra Københavns Kommune, der undersøger vilkårene i Intervare. 

Kommunerne vil i den forbindelse have særligt fokus på, om sociale klausuler med forpligtelser om ordentlige ansættelsesvilkår og arbejdsforhold bliver overholdt.  

Gladsaxe Kommune er en af mindst 10 kommuner, der afventer undersøgelsen fra København.

- Hvis det viser sig, at medarbejderne hos Intervare har dårlige arbejdsforhold er det dybt kritisabelt og et brud på kontrakten. Og hvis ikke forholdene bliver bragt i orden, så er vi klar til at opsige kontrakten, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S) i en pressemeddelelse.

Resultaterne af den københavnske undersøgelse kan potentielt  få konsekvenser for mindst en fjerdedel af Intervares kommunale kunder.

Mediestorm dør ud før kommunalvalget

Roger Buch forudser, at der kan opstå en kommunal domino-effekt mod Nemlig.com og Intervare.

- Det ’gode’ ved skandalesager er, at hvis der eksempelvis er problemer i en kommune, så ved man, at det gør indtryk hos andre. Det er ikke kun dem i centrum af orkanen, men alle mulige andre, der får ryddet op, når skandalen ruller. Hvis der sidder en kommune i landet, hvor man på rådhuset har overvejet at vælge Nemlig.com eller Intervare A/S som leverandør, er der ingen tvivl om, at man trækker følehornene til sig nu, siger kommunalforskeren.

LÆS OGSÅ: Nemlig.com og ukrudtet i den forårsvarme have: Minister åbner for strømlining af arbejdsgiverbegreb

Han vurderer til gengæld ikke, at Nemlig.com er et brandvarmt emne, når kommunalvalget nærmer sig til november.

- Seks måneder er rigtig lang tid. Der vil sikkert være enkelte, der bringer det op, men jeg tror, at denne sag er død og begravet til den tid. Jeg tror, at Nemlig.com af sig selv får løst problemet. Det bliver ikke noget stort emne. Der er er ikke brænde nok til at holde det bål kørende, siger han og tilføjer:

- Med mindre, der kommer nye afsløringer inden kommunalvalget. Hvis Nemlig.com lover bod og bedring, og det kommer frem et par uger inden valget, at de ikke har ryddet op, kan den buldre og brage igen. Jeg tror dog, det er højst usandsynligt.

GDPR