Brancher og fagforeninger på stribe vil kulegrave problemer med sexisme

20171217-161900-L-1920x1280we
Genrefoto. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Kvinder i dansk politik og læger er de seneste, der har underskrevet erklæringer om seksuel chikane på arbejdspladsen. Fagforeninger og KL annoncerer kulegravning af emnet.

Kvinder i mediebranchen har krævet et opgør med seksuel chikane på jobbet. Og nu er turen kommet til andre brancher.

322 kvinder i dansk politik har således i et brev besluttet sig for at sende et larmende opråb til ledelserne i de danske politiske partier.

I brevet kommer kvinderne med 79 eksempler på grænseoverskridende adfærd, som de har været udsat for af mænd i de politiske organisationer. Det skriver Politiken lørdag.

I en anden underskriftsindsamling kræver 543 læger et opgør mod krænkende adfærd af kvinder i lægefaget.

- Det er vigtigt, at vi får gang i den her debat. Og hver af underskrifterne er en anerkendelse af, at det her problem eksisterer, og at det ikke er noget, der skal accepteres, siger læge Frederikke Kjerulff Madsen, der er initiativtager til underskriftsindsamlingen, til TV 2.

Samtidig vil en række fagforeninger nu kulegrave problemets omfang i medlemsundersøgelser, skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig blandt andet om 3F, HK, Dansk Metal, Lederne, Djøf, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Yngre Læger, mens Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) og FOA overvejer det.

Kommunernes Landsforening (KL) har også meldt ud, at de vil undersøge sexisme blandt kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Den seneste MeToo-bølge i Danmark begyndte, da tv-vært Sofie Linde for nogle uger siden til Zulu Awards stod frem med en oplevelse, hun havde som 18-årig i Danmarks Radio.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, mener, at Sofie Linde har været en stor hjælp for landets sygeplejersker.

- Hun har fået sat fokus på sexisme på en måde, som vi sygeplejersker slet ikke magtede, siger Anni Pilgaard til Jyllands-Posten.

GDPR