10 mand om en håndsprit og klamme festivaltoiletter: Murersjak kigger langt efter coronasikkerhed

Tobias1
Tobias Zander Haug og resten af hans murersjak efterlyser mere coronasikkerhed på byggepladsen. Foto: Privat
33-årige Tobias Zander Haug og resten af hans byggesjak føler langtfra, at alvoren omkring coronavirus er nået ud på landets byggepladser.

- Man gemmer kassedammen bag plexiglas og afspritter affolkede kontorer en gang i timen, men det er som om, at de har glemt, at man også kan blive smittet med en murerske i hånden.  

Murersvend Tobias Zander Haug er klar i spyttet på spørgsmålet om, hvorvidt de mange drastiske tiltag, som landets politikere har iværksat for at undgå coronasmitte også er nået ud til landets byggepladser. 

I resten af landet har corona-virusset fået mange tusinde danskere til at forlade deres arbejdspladser for at arbejde hjemme. Hvis deres job altså stadig eksisterer. 

Imens er politiet blevet sat til at levere løftede pegefingre og bøder til danskere, der står for tæt på hinanden hos bageren, eller soler sig i for store grupper.

På byggepladsen knap 15 kilometer nord for København, hvor den 33-årige tillidsmand og hans kolleger i det ti mand store byggesjak arbejder, fortsætter hverdagen dog i store træk som normalt. 

- Vi måtte vente en uge på at få håndsprit, og ledelsen sløjfede den ekstra rengøring af skurvognene, som vi var blevet lovet. Det er de gået med til nu, men kun fordi vi brokkede os, fortæller Tobias Zander Haug. 

A4 Arbejdsliv har set en mail fra byggeledelsen i HHM A/S, hvor Tobias Zander Haug er ansat. I mailen aflyser byggelederen den ekstra rengøring i skurvognene, der ellers er planlagt, fordi det ifølge lederen er 'unødvendigt'. 

Ifølge brancheforeningen Dansk Byggeri er byggepladser ikke omfattet af det forsamlingsforbud på 10 personer, som kom tirsdag aften.

Det har fået snakken og bekymringen til at gå blandt Tobias Zander Haug og hans kolleger. 

- På en byggeplads spiser vi, klæder om og bader tæt på hinanden hver dag. Når vi murer sten op, står vi lige ved siden af hinanden. Det er om noget en arbejdsplads, hvor man er i risiko for at blive smittet, og derfor forstår vi ikke, at man ikke gør mere for at sikre os, siger Tobias Zander Haug. 

Frokostpause i skurvognen som normalt. I midten af bordet ses den ene håndsprit, som sjakket deles om.

Byggechefer arbejder hjemme

Mens ansatte på landets hoteller, flyselskaber og restauranter i mange tilfælde må se deres arbejdspladser forsvinde som dug for solen i disse dage, er byggebranchen endnu ikke for alvor blevet ramt af coronakrisen. 

Som såkaldt akkord-sjak frygter Tobias Zander Haug og hans kolleger da heller ikke umiddelbart for deres job, fordi de lejligheder, som de bygger, allerede er købt og betalt. 

Vi kan godt bygge uden byggeledelsen, men de får svært ved at bygge uden os
Dan Madsen, murerarbejdsmand. 

Og fordi en eventuel forsinkelse formentlig vil koste deres arbejdsgiver dyrt i form af dagbøder.

- Så også på den måde er det her en fuldstændigt mærkelig situation. Normalt er vi i byggebranchen de første, der ryger, når krisen rammer. Vi er kanariefuglen i minen, der dratter ned af pinden, når ilten forsvinder, siger murersvend Lars Lindgaard, der har været en del af murersjakket i de sidste to år. 

- Og forstå mig ret. Vi vil langt hellere være her og gå på arbejde, end at være hjemsendt eller fyret. Men derfor synes jeg stadig, at man skal smittefaren seriøst, tilføjer han. 

På den byggeplads, hvor Lars Lindegaard, Tobias Zander Hag og resten af murersjakket arbejder, arbejder byggeledelsen i rotationsskift for at undgå smittefare. 

Samtidig er den øverste direktør ifølge Tobias Zander Haug sygemeldt, fordi vedkommende er smittet med coronavirus. 

- Det fortæller mig jo, at ledelsen godt ved, at det her er dybt alvorligt. Men den alvor strækker sig tilsyneladende ikke til os på gulvet, og det pisser mig ærligt talt lidt af, fortæller tillidsmanden. 

Toiletter som på en festival

Han viser rundt på pladsen, hvor de knap 40 håndværkere har fået stillet to toiletter til rådighed. Inde byggepladsens skurvogne er der seks til otte toiletter til håndværkerne på pladsen.

De to toiletter på pladsen minder påfaldende om dem, der bliver tilbudt til gæster på årets Roskilde Festival. Vandet til håndvasken kommer fra to dunke på gulvet.

- Jeg synes sgu ikke, det er iorden. Vi snakker så meget om hygiejne og om at forhindre smitte, og så skal vi bydes det her, siger Tobias Zander Haug. 

På en byggeplads er jord, støv og tæt menneskelig kontakt som regel umuligt at undgå fuldstændigt, vedkender tillidsmanden. 

- Men derfor synes jeg stadig, at man kan gøre det bedre. Nu har vi fået at vide, at der er blevet købt flere toiletter til pladsen. Det er jo en start, men det har taget for lang tid, før der er blevet reageret. 

- Hvorfor sætter de ikke automater op med håndsprit, før vi går ind i skurvognen, så vi ikke alle sammen skal røre ved den samme dør, hvor der kan samles smitte? Og sørger for, at der bliver gjort ordentligt rent?

- Det er små ting, men det vil være med til at vise os på pladsen, at ledelsen rent faktisk tager vores liv og helbred alvorligt. Vi har allesammen familier, som vi risikerer at smitte, og det vil man jo for alt i verden undgå, siger Tobias Zander Haug. 

- Og når alt kommer alt, så kan vi godt bygge uden byggeledelsen, men de får svært ved at bygge uden os, tilføjer murerarbejdsmand Dan Madsen, der har været tilknyttet byggesjakket i knap otte år. 

Her ses de toiletter, som Tobias Zander Haug og hans knap 40 kolleger har fået stillet til rådighed. 

'Konen er sendt hjem' 

Tobias Zander Haug og hans kolleger er dog ifølge fagforbundet 3F langtfra ene med deres bekymringer.

- Lige nu bliver vi nærmest oversvømmet med historier om ansatte, der bliver udsat for unødvendig smitte på byggepladserne derude, lød det i går fra Palle Bisgaard, næstformand i 3F's byggegruppe til Fagbladet 3F. 

- Jeg bliver nervøs for vores medlemmer, når de får at vide af deres chefer, at de skal arbejde - ofte langt over 10 mand - på samme område, mens private borgere skal holde sig væk fra hinanden, sagde han.

Selv prøver Tobias Zander Haug og hans storkøbenhavnske murersjak at passe deres arbejde uden at tænke alt for meget på konsekvenserne, hvis de bliver smittet. 

De økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser lurer dog alligevel i baghovedet. 

- Min kone er frisør, og hendes klinik er lukket nu. Så hvis jeg bliver sendt hjem, skal vi jo leve af min sygeløn. Det skal nok gå, og vi har det ikke værre end så mange andre, men for fanden, det er jo ikke sjovt at tænke på, siger Michael Nielsen, der arbejder som murerarbejdsmand.

A4 Arbejdsliv har præsenteret murersjakkets kritik for arbejdsgiveren HHM's adm. direktør, Peter Carstensen, og du kan læse hans svar her

Michael Nielsens kone er frisør, og hendes klinik er lukket ned på grund af regeringens coronatiltag. 

GDPR