Camilla Gregersen går på orlov grundet arbejdsmiljøproblemer i DM

20220501-195244-L-1920x1280we
Camilla Gregersen er gået på selvvagt orlov. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ny APV viser fortsatte problemer med arbejdsmiljøet omkring DM's forperson, Camilla Gregersen, der har sendt sig selv på orlov, mens en arbejdsgruppe skal finde konkrete løsninger. Det er dog ikke den første problematiske APV.

Camilla Gregersen er gået på selvvalgt orlov på grund af problemer med arbejdsmiljøet i DM. 

Det sker i kølvandet på en arbejdspladsvurdering (APV), der viser "udfordringer i samarbejdet mellem medarbejderne og den politiske ledelse" i det akademiske forbund med 70.000 medlemmer. 

"Denne situation er ikke særlig sjov at stå i, men det er meget værre ikke at tale om problemerne og handle på dem. Vi skal i fagbevægelsen gøre det, som vi beder andre arbejdspladser om. Jeg vil i min orlovsperiode opsøge rådgivning for at blive klogere på, hvordan jeg kan forbedre mit lederskab, ligesom vi vil se på andre arbejdsmiljøfremmende tiltag," siger Camilla Gregersen på sin LinkedIn-profil og i en nyhed på DM's hjemmeside. 

A4 Overenskomst har uden held forsøgt at komme i kontakt med Camilla Gregersen for en uddybende kommentar. 

Det er "helt og holdent" Camilla Gregersens egen beslutning at gå på orlov, og beslutningen har opbakning fra resten af den politiske ledelse, fortæller DM's direktør, Lau Svendsen-Tune.

"Det gør hun, fordi hun vil sikre sig, at det bliver løst. Vi er en faglig organisation, og derfor er det afsindigt vigtigt, at der er styr på arbejdsmiljøet. De her skridt er jo drastiske, men nu skal vi finde konkrete løsninger, der gør, at vi lykkes med at få bragt det i orden," siger han til A4 Overenskomst. 

Arbejdsmiljøroblemer er ikke nye

Årsagen til forpersonens orlov er en APV, der er foretaget i foråret. Den indeholder blandt andet spørgsmål om samarbejdet mellem det politiske niveau og sekretariatet.

"Scoren er ikke særlig høj. I den efterfølgende dialog med tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter er det blevet klart, at udfordringerne retter sig mod samarbejdet med forpersonen. Det er nok gruppen af medarbejderne, der sidder tættest på forpersonen, der har oplevet det mest," siger Lau Svendsen-Tune.

Direktøren understreger, at der er tale om en generel APV, hvorfor det ikke er ligetil at komme med konkrete eksempler på, hvordan arbejdsmiljøproblemerne tager sig ud. Der er behov for at analysere, afdække og komme tættere på, hvor det går galt i "samarbejdet og samarbejdsrelationerne mellem forpersonen og de ansatte på sekretariatet," fremhæver han og uddyber:

"Derfor har vi nedsat en arbejdsgruppe med politikere fra forretningsudvalget, HR-afdelingen, tillidsrepræsentanter og jeg. Camilla går på orlov for at give arbejdsgruppen ro til at dykke ned i, hvordan problemerne opstår, og finde løsninger, vi kan handle på."

Hvor lang tid har problemerne stået på?

"Da jeg starter som direktør 1. januar 2022, bliver jeg gjort opmærksom på, der er noget, vi skal arbejde med. For cirka halvandet år siden - omkring årsskiftet mellem 2022 og 2023 - udarbejder vi en målrettet APV, der er møntet specifikt på samarbejdet mellem sekretariatet og det politiske system. Den pegede også på, at der var noget omkring forpersonen, vi skulle kigge på," siger Lau Svendsen-Tune.

Direktøren forklarer, at der blev iværksat et forløb med eksterne konsulenter, workshops og ændringer i forretningsgange og organisation for at forsøge at løse udfordringerne.

"Man må sige, at den handleplan ikke har bragt os i mål, og derfor skal vi have endnu bedre bud på, hvad vi kan gøre. Ledelsen, det politiske niveau, medarbejderne og forpersonen er utroligt dedikerede til at finde løsninger på det her. Camilla går på orlov for at give plads til det arbejde," siger Lau Svendsen-Tune.

Fungerende forperson: Rigtig beslutning

Hvornår kommer Camilla Gregersen tilbage? 

"Som udgangspunkt er meldingen, at hun holder orlov til efter sommerferien. Så skal vi se på, hvor langt vi er kommet i vores arbejde. Det hele er lidt nyt, så vi skal lige gennemgå setup'et," siger Lau Svendsen-Tune.

DM's næstformand, Sune Bach, der også er formand for DM Offentlig, vil fungere som forperson under Camilla Gregersens orlovsperiode. Han siger i et opslag på LinkedIn, at Camilla Gregersen har "taget den rigtige beslutning": 

"I DM tager vi den slags udfordringer meget alvorligt. Og vi handler på dem. Arbejdsmiljøet skal være i orden. Punktum." 

GDPR