Anne, Jan og Charlotte har overvejet at vende politik ryggen: "I sidste ende er det familien, der betaler prisen"

collagepolitik
Anne Munch (tv.), Jan Ryberg og Charlotte Haagendrup har alle overvejet, om de skal være fortid i kommunalpolitik. Foto: Collage/pressefotos/privatfoto
Næsten hver tredje kommunalpolitiker har overvejet at stoppe i byrådet. Det viser en ny rundspørge fra A4 Arbejdsmiljø. Anne Munch, Jan Ryberg og Charlotte Haagendrup forklarer her hvorfor.

Det trækker store veksler på landets kommunalpolitikere, når de skal forsøge at få det politiske arbejde til at gå op i en højere enhed med familieliv og job.

Mange har svært ved at forene en tilværelse, hvor de skal vælge mellem at se barnet eller barnebarnet spille skolekomedie eller gå til svære budgetforhandlinger i byrådet. Og presset bliver ikke mindre af, hvis sagsbunkerne på jobbet samtidig hober sig op.

Knap hver tredje kommunalpolitiker, 30 procent, er så udfordret i at finde tid til både familieliv, job og byrådsarbejde, at de har overvejet helt at stoppe i politik.

LÆS OGSÅ: Rundspørge: Særligt kvinderne har overvejet at forlade lokalpolitik

Det viser en ny rundspørge, der er foretaget af A4 Arbejdsmiljø blandt landets knap 2.500 kommunalpolitikere. 838 har svaret.

Hvis man alene ser på de kvindelige byrådsmedlemmers besvarelser har 34 procent overvejet at indstille den politiske karriere, mens 28 procent af de mandlige byrådsmedlemmer har gjort det samme.

A4 Arbejdsmiljø har talt med tre kommunalpolitikere, der har det tilfælles, at de alle har overvejet at stoppe i politik.

Anne Munch, 59 år.
Socialdemokratiet, byrådsmedlem i Stevns Kommune. Arbejder som plejehjemsassistent i et genoptræningscenter. 

Hvorfor har du overvejet at stoppe i kommunalpolitik?

- Jeg har primært aftenvagter på mit arbejde, og byrådsarbejdet ligger jo typisk om aftenen, hvilket gør, at det kolliderer. Jeg bruger meget af min afspadsering på at gå til møder i byrådet og læse dagsordener, og det er en tid, der kunne være brugt på familien.

- Det tager også meget af min tid, at jeg er nødt til at tage til kommunekonferencer i Aalborg eller Folkemødet på Bornholm. Det er ikke nødvendigvis noget, jeg skal deltage i, men det giver mig indblik, og det er med til at forbedre mig som politiker.

Har du oplevet stress i forbindelse med byrådsarbejdet?

- Ja, det har jeg faktisk. Det har jeg ofte været. Jeg oplevede det sidste onsdag, hvor jeg var til svømning med mit barnebarn, som jeg hurtigt skulle aflevere til forældrene, fordi jeg skulle skynde mig videre til budgetforhandlinger i kommunen.

Hvad kan give dig mere overskud i dit lokalpolitiske arbejde?

- Hvis jeg havde økonomi til at købe mig mere fri fra arbejdet, kunne det måske hjælpe.

Hvor meget tid bruger du på kommunalpolitik om ugen?

- Det er meget forskelligt i perioder. Nogle uger er det fem-seks timer, andre uger er det op til 20 timer. Her under budgetforhandlingerne er det næsten hver dag.Jan Ryberg, 59 år.
Lokaldemokraterne, byrådsmedlem i Helsingør Kommune. Arbejder som selvstændig.

Hvorfor har du overvejet at stoppe i kommunalpolitik?

- Jeg er selvstændig og driver et stort uddannelses- og opholdssted for udviklingshæmmede. Det er en stor forretning, og jeg føler, at det kan være svært for mig at tage fri. Jeg får omkring 5.000 kroner i vederlag for mit politiske arbejde, og det er et relativt lille beløb i forhold til, hvor mange timer jeg lægger i det.

- Her under budgetforhandlinger bruger jeg rigtig meget tid på det, og det tager meget tid væk fra min forretning. Jeg har ikke mulighed for at købe mig fri, og 5.000 kroner rækker som en skrædder i helvede.

- Jeg har også oplevet konflikter i privatlivet. Mine børn er ganske vist flyttet hjemmefra, men jeg har siddet i byrådet i 14 år, og da de var mindre, måtte jeg melde fra til fødselsdage og familiesammenkomster, fordi jeg skulle til byrådsmøde.

Har du oplevet stress i forbindelse med byrådsarbejdet?

- Ja, det har jeg. Det er stressende, når man bliver ringet op fra jobbet, når jeg er på rejser med byrådet. I de perioder kan jeg godt mærke, at det presser mig.

Hvad kan give dig mere overskud i dit lokalpolitiske arbejde?

- Hvis jeg havde sekretærhjælp i kommunen, der kunne hjælpe mig med at besvare henvendelser fra borgerne, kunne det måske hjælpe. Et højere vederlag ville også være rart.

Hvor meget tid bruger du på kommunalpolitik om ugen?

- Det svinger meget. Nok i gennemsnit 15 timer om ugen, men under budgetforhandlinger er det mere.

Charlotte Haagendrup, 52 år.
Det Konservative Folkeparti, byrådsmedlem i Egedal Kommune. 52 år. Formand for kultur- og erhvervsudvalget. Arbejder som socialrådgiver.

Hvorfor har du overvejet at stoppe i kommunalpolitik?

- Man vil gerne gøre det så godt som muligt. Jeg har overvejet, om jeg skulle tage orlov fra mit arbejde eller helt sige op. Flere af mine byrådskolleger har forsøgt at gå ned i tid på jobbet, men det har ikke virket for dem. Jeg har i perioder overvejet, om jeg skulle droppe politik, men jeg har besluttet mig for at genopstille.

- Nu er mine børn blevet store, men jeg har været mange år i lokalpolitik, og også da mine børn var små. Dengang var det en endnu større udfordring for mig at få det hele til at gå op. Man har ofte dårlig samvittighed, når man skal bruge mange timer på det politiske arbejde.

- Kolleger på jobbet kan se 'skævt' til en, hvis man bliver nødt til at gå tidligere for at kunne nå et byrådsmøde. Man føler ikke, at der er nok timer i døgnet. I sidste ende er det familien, der betaler prisen.

Har du oplevet stress i forbindelse med byrådsarbejdet?

- Ja, det har jeg i perioder.

Hvad kan give dig mere overskud i dit lokalpolitiske arbejde?

- Jeg har ikke den endelige løsning. Vederlaget kunne være en af de knapper, man kunne skrue på. Som udvalgsformand får jeg omkring 16.000 kroner i vederlag. Men når man kigger på, hvor ofte jeg må købe mig fri til det politiske arbejde, er det ikke prangende.

Hvor meget tid bruger du på kommunalpolitik om ugen?

- Jeg vurderer, at jeg arbejder 15-20 timer om ugen på byrådsarbejdet, hvis jeg tæller den tid med, hvor jeg forbereder mig til møderne. Det, synes jeg, er pænt meget. Men tiden, hvor jeg taler med borgere og journalister, tæller jeg ikke med.

GDPR