Plejepersonale med symptomer bliver bedt om at møde på arbejde

20201007-073837-L-1920x1281we
Ifølge Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, bliver han "et par gange" om ugen kontaktet af medlemmer, der af vedkommendes chef er blevet bedt om at arbejde. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Et par gange om ugen hører FOA om medlemmer, der opfordres til at bryde retningslinjer. Virolog er rystet.

Plejepersonale oplever at blive bedt om at møde på arbejde, selv om de enten har symptomer på coronavirus eller er tæt kontakt til en coronasmittet.

Det oplyser fagforeningen FOA til TV2 Lorry.

Ifølge Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, bliver han "et par gange" om ugen kontaktet af medlemmer, der af vedkommendes chef er blevet bedt om at arbejde.

Også selv om retningslinjerne påbyder dem at isolere sig, indtil de har fået en negativ coronatest, fordi de har været i nær kontakt med en smittet.

- Antallet af den slags henvendelser til mig er steget i de sidste par måneder, og det er jo et udtryk for, at der mangler hænder, siger Torben Klitmøller Hollmann til TV2 Lorry.

Han frygter, at hans medlemmer i værste fald kan tage smitte med ind på et plejecenter eller et hospital, hvor smitten så kan sprede sig blandt beboere, patienter eller kolleger.

Meldingen ryster en af landets førende virologer, i og med at social- og sundhedspersonalet er i tæt kontakt med nogle af de mest udsatte borgere.

- De her brud på retningslinjerne er meget uhensigtsmæssige set fra et smittemæssigt synspunkt, siger professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, til TV2 Lorry.

- Jeg går jo helt naturligt ud fra, at man som arbejdsgiver følger retningslinjerne, og da i hvert fald i det offentlige - og i særlig grad når det gælder sosu-assistenter, som jo i betydeligt omfang omgås de risikoudsatte grupper.

TV2 Lorry har ikke kunnet få svar på, hvor mange ansatte der enten som nær kontakt eller med symptomer ender med at tage på arbejde på chefens opfordring.

Til Ritzau fortæller Torben Klitmøller Hollmann, at han vil kalde det for et landsdækkende problem, da han får meldinger fra forskellige steder i landet.

- Det er jo et udtryk for, at det ikke er én kommune, der gør det, og at det er planlagt.

- Det er i stedet den enkelte leder, som står i et kæmpe problem og ser sig nødsaget til at presse lidt ekstra på for at få noget personale, siger Torben Klitmøller Hollmann til Ritzau.

Ansvaret for landets flere hundrede plejehjem hører under kommunerne.

I Kommunernes Landsforening, KL, opfordrer man på det kraftigste til at overholde de gældende regler.

- Vi kender ikke rigtig til tilfælde, hvor medarbejdere er blevet bedt om at gå på arbejde med symptomer på covid-19. Men hvis der er steder, hvor det er glippet, er det med at få rettet op, siger KL-direktør Christian Harsløf i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

GDPR