Sundhedsfaglige organisationer i fælles opråb: Navnebeskyttelse kan ikke vente

20180903-092338-L-1920x1233we
Landets sundhedspersonale skal beskyttes bedre mod chikane, lyder det fra fem faglige organisationer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sundhedsprofessionelle skal beskyttes mod chikane med midlertidige tiltag, indtil en permanent løsning forventes klar i 2024. Det mener FOA, Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen, Danske Bioanalytikere og Yngre Læger.

Ansatte i sundhedsvæsenet skal beskyttes bedre mod chikane.

Det skriver Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Mona Striib, forbundsformand i FOA, Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen, Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand i Danske Bioanalytikere og Helga Schultz, forperson for Yngre Læger, i et fælles indlæg i Altinget.

Her lyder det nemlig, at det sundhedsfaglige personale oplever at blive opsøgt privat og truet på sociale medier - til trods for at tidligere bekendtgørelser ellers har slået fast, at det skal være muligt at identificere medarbejderne i sundhedsfagene på anden vis end ved medarbejderens fulde navn.

Eksempelvis ved pseudonymisering, hvor personoplysninger kan sløres med en kode eller et nummer, så patienter og borgere fortsat kan få adgang til oplysninger om, hvem der har behandlet dem, men uden de kan henføre det til en bestemt person.

Dog har bekendtgørelserne imidlertid ikke rykket det store på området, lyder det fra de fem organisationer.

For de ansatte i sundhedsvæsenet har stadigvæk ikke fået mulighed for pseudonymisering i patientjournaler og i loggen, og svaret fra regionerne har indtil videre været, at der ikke kommer en løsning før 2024 - og så længe mener de faglige organisationer bag opråbet ikke, at medarbejdere i sundhedsfagene kan vente på, at der sker noget.

I stedet appellerer de til, at arbejdsgiverne tager ansvar for deres ansatte nu og her med midlertidige tekniske løsninger eller ved at give mulighed for at fjerne efternavnet på medarbejderens navneskilt.

I det fælles skriv fra FOA, Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen, Danske Bioanalytikere og Yngre Læger fremhæves blandt andet det psykiatriske og akutte område som særligt udsatte.

GDPR