Christiansborg klar med ny handleplan mod arbejdsulykker

20180730-164200-6-1920x1280we
Håndværkere på en byggeplads i København. Bygge- og anlægsbranchen er en af de tre brancher, der har fleste arbejdsulykker. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Ny handlingsplan fra Christiansborg skal mindske antallet af arbejdsulykker ved især at fokusere på, hvordan der bedre kan forebygges. Handlingsplanen er en del af arbejdsmiljøaftalen fra 2023, hvor der blev afsat 31,2 millioner kroner til netop det.

Der er stadig alt for mange, der mister livet eller kommer til skade på deres arbejdsplads. I 2022 nåede antallet af dødsulykker en kedelig rekord med 43 dødstal. 

Derfor er et samlet Folketing nu blevet enig om en handlingsplan, der skal gøre noget ved statistikkerne på området. 

Handlingsplanen er en afløber af arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023, hvor der blev afsat 31,2 millioner kroner i perioden 2023-2026 til en helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker. 

"Ethvert dødsfald på arbejdspladsen er ét for meget og helt uacceptabelt. Derfor er jeg glad for, at alle Folketingets partier støtter op om, at de mange ulykker kræver handling. Vi er nu blevet enige om en konkret handlingsplan, og vi har naturligvis fokus på, at der i særlig grad sættes ind over for de brancher, hvor der sker flest dødsulykker," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse. 

Handlingsplanen går først og fremmest ud på, at der nedsættes en ekspertgruppe, der skal granske og analysere årsagerne til arbejdsulykker med det formål at kanalisere den viden ind i et langt større forebyggende arbejde. 

Derudover står der i handlingsplanen, at der iværksættes en helhedsorienteret indsats centreret omkring de tre brancher, der oplever allerflest ulykker. Det drejer sig om landbrug, skovbrug og fiskeri, bygge og anlæg samt transport af gods. Indsatsen vil bestå af blandt andet øget tilsyn, kommunikation og vejledning. 

I løbet af perioden 2024-2026 vil hver af de tre brancher være i fokus i et år af gangen. 

Et vigtigt skridt

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der organiserer mange af de medarbejdere, der arbejder i de brancher med flest ulykker, roser handlingsplanen.  

"Det her er et stort og vigtigt skridt i den retning, der skaber mere sikkerhed og bedre forebyggelse på arbejdspladserne. Og så må vi sørge for hele tiden at holde diskussionen i gang og sørge for, at arbejdspladserne er opmærksomme på at forebygge så godt som muligt. Det her er et vigtigt redskab i den sammenhæng," siger FH's fungerende formand Morten Skov Christiansen til A4 Arbejdsmiljø. 

Men hovedorganisationen kan også finde enkelte hår i suppen: 

"Vi kunne godt have ønsket, at det var lidt mere ambitiøst, så man kørte skærpet tilsyn i alle tre brancher i hele perioden, som handlingsplanen dækker og ikke kun et år af gangen. Det mener jeg, at Arbejdstilsynet har mulighed for," siger Morten Skov Christiansen. 

GDPR