Corona lægger Arbejdstilsynet ned: De fleste tilsynsbesøg indstilles

20070118-153929-4-1920x1280we__1_
Arbejdstilsynet indstiller almindelige tilsynsbesøg og aktiviteter med virksomhederne resten af måneden. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Arbejdstilsynet indstiller almindelige tilsynsbesøg og aktiviteter med virksomhederne resten af marts for at mindske spredning af coronavirus.

Regeringens melding om at holde offentligt ansatte hjemme på grund af frygt for spredning af coronasmitte, får nu direkte konsekvenser for Arbejdstilsynets arbejde.

Alle ikke nødvendige aktiviteter er blevet sat i bero måneden ud. Det fortæller flere kilder i Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har talt med.

Ulrik Olsen, tillidsrepræsentant og tilsynsførende i Tilsynscenter Øst, er en af de ansatte, som er blevet påbudt ikke at møde på arbejde torsdag.

- Vi har indstillet tilsynsaktiviteter, der ikke er livsvigtige. Det er almindelige, uanmeldte besøg og aftalte aktiviteter med virksomhederne. Der vil fortsat være et beredskab, der tager sig af alvorlige ulykker og klager, og der vil også sidde folk og tage imod opkald på akuttelefonen, siger Ulrik Olsen.

Hospitaler og plejesektor

Den danske sundhedssektor er hårdt spændt for i disse dage, hvor fokus er på bekæmpelse af coronavirus. Det kan medføre travlhed og stress blandt personalet og et presset arbejdsmiljø.

Men sundhedsansatte skal ikke forvente besøg fra Arbejdstilsynet, fortæller Ulrik Olsen.

- Allerede tidligere på ugen blev der taget beslutning om, at vi ikke besøger hospitaler og plejesektoren, siger han og uddyber:

- Det er en ledelsesbeslutning, som jeg i øvrigt støtter. Som tilsynsførende går vi fra virksomhed til virksomhed og kan være bærer af smitte, og det er ikke hensigtsmæssigt, når vi besøger virksomheder, som kan have folk, der er særligt udsatte.

Gennemføres efter konkret vurdering

Arbejdstilsynet skriver på sin hjemmeside:

"Som hos andre offentlige myndigheder arbejder Arbejdstilsynets medarbejdere hjemmefra i den kommende tid. For at undgå, at Arbejdstilsynets tilsyn bidrager til, at der sker mulig spredning af smitte med coronavirus fra medarbejdere og mellem virksomheder, udsættes alle planlagte tilsyn indtil videre."

"Den kommende tid er det således kun tilsyn i forhold til fx alvorlige ulykker og klager, der vil blive gennemført efter en konkret vurdering."

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde onsdag aften, at offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske arbejdsfunktioner, skal arbejde hjemmefra for at mindske spredning af coronavirus.

 

GDPR