Post-corona: Folketinget vil lave retningslinjer for digitale møder

20210223-155353-L-1920x1342we
Karen Ellemann (V) er fungerende formand for Folketinget, fordi Henrik Dam Kristensen (S) er sygemeldt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Folketinget vil lave retningslinjer for politikernes deltagelse i digitale møder, når coronakrisen er slut. Der er grænser for, hvor meget online-møder skal fylde i fremtiden, mener Folketingets fungerende formand Karen Ellemann (V).

Arbejdsmiljøet under coronakrisen har for mange folketingsmedlemmer været presset.

Derfor var de nuværende arbejdsvilkår på dagsordenen, da Folketingets udvalg for forretningsorden onsdag holdt møde.

Sene og pludselige mødeindkaldelser, hastelove og et utal af digitale møder har siden pandemiens start tæret på de folkevalgtes ressourcer.

Derfor har udvalget og Folketingets fungerende formand, Karen Ellemann (V), igangsat en proces, hvor der efter coronakrisen kommer retningslinjer for mængden af eksempelvis digitale møder.

- Vi kommer til at diskutere, hvordan man kan deltage i udvalgsmøder. Der er mange fordele og gode ting ved digitale møder, men der er også nogle bagsider, vi skal være ret klare i mælet om. Vi kommer til at skulle lave nogle retningslinjer for mødeafviklinger, siger Karen Ellemann til A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Corona udfordrer politikeres arbejdsmiljø: Stikprøve afslører hvor grelt det står til på Borgen

Ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger skal partiernes folketingsgrupper inden længe diskutere emnet, hvorefter udvalget for forretningsorden skal forsøge at udforme nogle retningslinjer for afholdelse af online-møder.

Logger på teams på trods af sygdom

De Konservatives Mai Mercado er et af de folketingsmedlemmer, der har oplevet, at antallet af digitale møder har taget overhånd under krisen.

Hun oplever, at antallet af møder det seneste år er vokset voldsomt, fordi det er nemt at mødes over teams, når folk sidder i alle egne af landet.

Forestil dig, at alle forsamlingsforbud er ophævet, og der kommer nogle udefra, som skal besøge et folketingsudvalg på Christiansborg, og så møder de otte videoskærme, fordi alle medlemmer sidder hjemmefra. En sådan situation vil være problematisk
Karen Ellemann (V), fungerende formand for Folketinget

Selvom man er syg, forventes det, at man kan deltage i virtuelle møder. Det har ikke gjort arbejdspresset mindre, forklarer Mai Mercado.

- Grænsen mellem privatliv og arbejde smelter sammen. Det forventes, at man logger på teams og deltager i et møde, selvom man er syg. Det har jeg selv oplevet, forklarer hun.

Formand: Grænser for digitale møder

Selvom en del politikere er udfordret af distancearbejdet, tyder noget på, at hjemmearbejde og digitale møder er kommet for at blive.

I hvert fald ønsker 7 ud 10 folketingsmedlemmer at benytte sig af mere hjemmearbejde og online-møder efter krisen. Det viser en stikprøve, A4 Arbejdsmiljø har lavet blandt MF’erne.

LÆS OGSÅ: Mai Mercado: 'Det gavner ikke folkestyret, at vi halser bagefter, fordi det går for stærkt'

Ifølge Karen Ellemann er stikprøven et bevis på, at der er behov for at få diskuteret rammerne for de digitale møder. Men der er også grænser for, hvor udbredte videomøder skal blive på Christiansborg, mener hun.

- Forestil dig, at alle forsamlingsforbud er ophævet, og der kommer nogle udefra, som skal besøge et folketingsudvalg på Christiansborg, og så møder de otte videoskærme, fordi alle medlemmer sidder hjemmefra. En sådan situation vil være problematisk, siger Karen Ellemann og fortsætter:

- Politik er en kontaktsport, og derfor er det personlige møde en grundlæggende værdi, vi skal passe på. Vi skal ikke, når coronasituationen er slut, sige, at alt kan foregå elektronisk. Vi skal måske diskutere, om der er visse udvalgsmøder, der i fremtiden ville kunne foregå elektronisk.

Artiklen fortsætter under grafikken

Største problem ved ny mødeform

Knap 6 ud af 10 folketingsmedlemmer oplever, at deres arbejdsdag er blevet mere presset under coronakrisen. Blandt andet fordi, at der bliver indkaldt til digitale møder med kort varsel.

Og netop de sene indkaldelser er ifølge folketingsmedlemmerne et stort problem ved den elektroniske mødeform.

Karen Ellemann mener, at også centraladministrationen og regeringen har et ansvar for at sikre rimelige arbejdsvilkår. Særligt under en coronasituation, hvor lovgivningsarbejdet går stærkt.

Ifølge Socialdemokratiets Leif Lahn Jensen, der sidder med i udvalget for forretningsorden, er det vigtigt at få drøftet de folkevalgtes arbejdsmiljø. Men mødeindkaldelser med kort varsel har været et problem længe, påpeger han.

- Vi skal altid tage en diskussion, når det handler om arbejdsmiljø og stress. Men problemet med mødeindkaldelse med kort varsel har været der siden, jeg kom i Folketinget i 2007. Under borgerlige regeringer har jeg oplevet at blive kaldt sent til et møde, hvor jeg fik tilsendt bilag alt for sent. Det er ikke en ny diskussion, der er opstået på grund af corona, mener Leif Lahn Jensen og uddyber:

- Jeg siger ikke, at vi skal acceptere det, men jeg tror bare engang imellem, at vi er nødt til at løbe stærkt. Vi skal også kigge på arbejdsvilkårene for embedsmændene i ministerierne. De løber også stærkt i denne tid. De kan blive tidspresset inden en deadline, og så kan det hænde, at ordførerne får bilagsmaterialet med kort varsel inden et møde.

GDPR