Arbejdsmiljørådgivere i knæ: Nye udfordringer kan dog skabe fornyet efterspørgsel efter coronakrise

Sk__rmbillede_2020-03-23_kl._13.10.39
Arbejdsmiljørådgiverne Ulrik Hauger (tv.), Anna Ravn, og Hans Jørgen Limborg. Foto: Collage/Privatfotos
TEMA:Corona i Danmark
Coronakrisen kan betyde nedgang for arbejdsmiljørådgiverbranchen, når epidemien er overstået, vurderer erfarne rådgivere. Dog kan psykiske udfordringer i virksomhederne efter krisen skabe fornyet efterspørgsel, lyder forhåbningerne.

Landets virksomheder trues på deres levebrød, og det gælder naturligvis også for arbejdsmiljørådgivningsbranchen, som stort set ligger stille under coronakrisen.

Branchen, der består af mange private aktører, lever hovedsageligt af de konsulentydelser, de kan tilbyde virksomheder.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde giver tid til refleksion

Men når mange virksomheder kæmper en kamp for at holde hovedet økonomisk oven vande, bliver rådgivningshjælp i arbejdsmiljøarbejdet sat på standby.

Det mærker arbejdsmiljøkonsulent Anna Ravn, der driver sin egen rådgivervirksomhed Anna Ravn Consult.

Hun har 23 års erfaring i branchen og har tidligere været autoriseret arbejdsmiljørådgiver i den tidligere Bedriftssundhedstjeneste (BST). Selvom hun ikke frygter for sin virksomheds overlevelse, er hun bekymret for branchens fremtidsudsigter.

- Situationen efter denne krise kan komme til at ligne det, vi så efter finanskrisen. Man kan godt frygte, at virksomheder sætter kurser, efteruddannelser i arbejdsmiljø og arbejdsmiljørådgivning på pause, hvis de efter coronakrisen skal skære ned, siger Anna Ravn og uddyber:

- Virksomheder vil sandsynligvis tænke på økonomien, hvis de efter krisen overvejer at investere i arbejdsmiljøet. De vil nok overveje en ekstra gang, om de skal betale for en arbejdsmiljørådgiver, eller om de kan klare udfordringer i arbejdsmiljøet selv.

Kan trække lange spor

For Anna Ravn er alle fysiske møder og aktiviteter med virksomhederne udskudt, ligesom kurser og efteruddannelser også er det.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøarbejdet er midt i et paradigmeskifte

Foruden at tilbyde virksomheder rådgivningsydelser, er Anna Ravn Consult underleverandør til et certificeringsbureau. Som så mange andre danskere i disse tider, har Anna Ravn videomøder med sine kolleger og samarbejdspartnere. Forleden deltog hun i et Skype-møde med 40-50 deltagere.

Også i arbejdsmiljørådgivervirksomheden TeamArbejdsliv er alt sat på standby. Det betyder ingen besøg på virksomheder, og derudover er interviews i forbindelse med forskningsprojekter, hvor virksomheder deltager, udskudt til efter krisen.

Vi står med noget, vi ikke har prøvet før. Finanskrisen i 2008 var primært en økonomisk krise, men coronakrisen kan udvikle sig til at blive både en økonomisk og psykologisk krise, når vi kommer ud på den anden side.
Hans Jørgen Limborg, TeamArbejdsliv

En krise, som kan trække lange spor i arbejdsmiljørådgiverbranchen, når epidemien er ovre, vurderer Hans Jørgen Limborg, arbejdsmiljørådgiver og medejer af TeamArbejdsliv.

- Der vil nok komme en nedgang for branchen i tiden efter krisen. Mange virksomheder vil have meget andet at se til, når de efter coronakrisen skal åbne op igen. Det handler om, at de skal komme økonomisk på fode igen, forklarer han.

Krise kan skabe nye udfordringer

Der vil dog opstå nye arbejdsmiljøudfordringer i virksomhederne, når de skal have produktionen op at stå igen efter krisen. Det kan kalde på rådgivningshjælp fra arbejdsmiljørådgivere, lyder det fra Hans Jørgen Limborg.

- Det handler blandt andet om, at der kan opstå nogle psykiske udfordringer efter krisen. Vi er alle sammen berørte af det, men hvad har krisen gjort ved os?, spørger han retorisk og fortsætter:

- Arbejdsgivere kan få behov for hjælp til at tackle trivslen hos medarbejderne, der eksempelvis kan være berørte over kolleger, der har været syge eller er blevet afskediget.

Selvfølgelig bløder vi lige nu. Alt er gået i stå. Vi får kun telefoniske henvendelser, og så holder vi Skype-møder med folk. Men vi ved også, at når coronatågen letter, får vi travlt igen.
Ulrik Hauger, Miljøhuset

Samfundet risikerer ikke blot at gå i stå med en økonomisk krise efter coronaepidemien, forudser arbejdsmiljørådgiveren. 

- Vi står med noget, vi ikke har prøvet før. Finanskrisen i 2008 var primært en økonomisk krise, men coronakrisen kan udvikle sig til at blive både en økonomisk og psykologisk krise, når vi kommer ud på den anden side.

- Der kommer nok nogle hårde år for landets virksomheder. Men hvis der i virksomhederne bliver skabt en udbredt stemning om, at vi er fælles om at håndtere udfordringerne, som også kan påvirke trivslen, vil det kun være positivt, siger Hans Jørgen Limborg.

Rådgiver: Det vender igen

I rådgivervirksomheden Miljøhuset, der har den danske folkekirke som kunde, ser man mere lyst på situationen.

Virksomheden har ganske vist aflyst og udskudt mange aktiviteter, men man er fortrøstningsfuld i forhold til at få opgaver igen, når epidemien er slut.

- Selvfølgelig bløder vi lige nu. Alt er gået i stå. Vi får kun telefoniske henvendelser, og så holder vi Skype-møder med folk. Men vi ved også, at når coronatågen letter, får vi travlt igen, forklarer Ulrik Hauger, arbejdsmiljørådgiver i Miljøhuset.

Ulrik Hauger har arbejdet med arbejdsmiljøudfordringer i folkekirken siden 1990, og den erfarne rådgiver har gennem årene været drivkraften bag en række arbejdsmiljøredskaber til ansatte i landets kirker.

Han har med andre ord oplevet både med- og mdgang i sin tid i rådgiverbranchen, og derfor sætter han sin lid til, at branchen nok skal komme på fode igen.

- Der er en omsætningsnedgang lige nu, men det skal nok vende igen. I Miljøhuset har vi en del tilbud liggende ude i hele provstier, hvor vi skal efterse gravsten. Det er sat på standby lige nu, da vi skal have graverne med, når vi laver eftersyn.

- Derudover har vi kunder, som har abonnement hos os, og som vi besøger en gang om året. De aftaler er også blevet udskudt, men de kommer igen efter det her, siger Ulrik Hauger.

Brancher bløder

Arbejdsmiljørådgiverbranchen er som bekendt langt fra den eneste branche, der bløder som konsekvens af coronakrisen.

Dansk Industri (DI) har netop lavet en undersøgelse, der viser, at  dansk økonomi risikerer en negativ vækst i 2020 på hele 6,7 procent. Hvis det sker, skal vi helt tilbage til Anden Verdenskrig for at se en så katastrofal udvikling i dansk økonomi.

Nedgangen på 6,7 procent svarer til en nedgang i Danmarks samlede produktion i form af BNP på 155 milliarder kroner i år.