Arbejdsgivermastodont på vej: 'Vi kommer til at stå stærkere på arbejdsmiljø'

BeFunky-collage__52_
Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef i DI, og Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri. Foto: Pressefoto/DI/Dansk Byggeri
Arbejdsmiljøcheferne i Dansk Industri og Dansk Byggeri mener, at hvis en sammenlægning bliver en realitet, vil den nye organisation stå stærkere i forhold til at klæde virksomheder bedre på i arbejdsmiljøarbejdet. Forsker vurderer dog, at en sammenlægning kan have en bagside.

Dansk Industri og Dansk Byggeri meddelte for nylig, at de har i sinde at slå pjalterne sammen.

Dermed vil den nye organisation, hvis alt går efter planen, blive Danmarks største arbejdsgiverorganisation med samlet 17.000 medlemsvirksomheder.

Tirsdag afholdt Dansk Industri sin årlige arbejdsmiljøkonference for medlemsvirksomheder ved Hindsgavl Slot på Fyn.

Næste år kan tømrer- og håndværksvirksomheder meget vel sidde med ved konferencebordet, og en sammenlægning med Dansk Byggeri vil være en stor fordel for medlemsvirksomhederne i den kommende mastodont på arbejdsgiversiden, mener Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef i Dansk Industri.

Særligt i forhold til at kunne klæde medlemmerne bedre på i arbejdsmiljøarbejdet.

- Vi kommer til at stå stærkere både kompetencemæssigt og styrkemæssigt. Det er utvivlsomt, siger arbejdsmiljøchefen og uddyber:

- Vi vil kunne tilbyde en bedre rådgivning. Vi har samarbejdet med Dansk Byggeri i mange år, og vi har et rigtig godt samarbejde. De er superskarpe på alt på byggeområdet, hvor vi ikke nær i samme grad har haft samme viden.

- I forhold til arbejdsmiljøindsatsen vil det komme til at betyde, at de nuværende DI-medlemmer får nogle knalddygtige rådgivningsmuligheder i forhold til bygge- og anlægsspørgsmål. Omvendt kan folk i byggesektoren drage nytte af de kompetencer, vi har. Det gælder eksempelvis inden for transportområdet, hvor vi er ret stærke, siger han.

Spille hinanden gode

Dansk Byggeri holder ligeledes arbejdsmiljøkonference i disse dage. En konference, der formentlig bliver den sidste i Dansk Byggeri-regi.

Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen ser dog frem til den sandsynlige sammenlægning. Men man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, siger hun.

- Det er ikke stemt hjem endnu, men bestyrelserne er enige om, at vi arbejder hen imod det. Vi er enige om, at den service, som Dansk Byggeris medlemmer har i dag, skal være den samme og ikke falde i niveau hos Dansk Industri. Vi har hver især højt specialiserede folk, og jeg er helt sikker på, at vi kan spille hinanden gode, forklarer Mette Møller Nielsen.

Svært at holde flokken samlet

Søren Kaj Andersen, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet, er enig i arbejdsmiljøchefernes betragtninger. En sammenlægning vil tilbyde bedre og mere effektiv rådgivning, blandt andet om arbejdsmiljø.

- De har selv sagt, at de vil kunne tilbyde mere og bedre service for medlemsvirksomheder, måske også for færre penge. Dansk Industri er en meget professionel organisation, som er gode til interessevaretagelse, og på mange måder kommer begge parter til at stå stærkt. Det kan klart være en fordel for Dansk Byggeris medlemsvirksomheder at komme ind under DI, hvor de kan få bedre service, forklarer han.

Der er dog også en bagside, når man fusionerer, og skal have folk til at gå i takt. De forskellige interesser kan blive for store, når man skal varetage særinteresser på industriområdet, transportområdet og i bygge- og anlægsbranchen samtidig, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- Med en så stor enhed vil der være forskellige interesser, og der er risiko for, at nogle virksomheders interesser forsvinder i en så stor organisation. Når man bliver så store og har så forskellige interesser, kan det være svært at holde hele flokken samlet, siger han.

Afklaring til sommer

Det er langt fra første gang, at Dansk Industri ekspanderer. Tilbage i 2008 gik Danmarks dengang tredjestørste arbejdsgiverorganisation Handel, Transport og Service (HTS) med over i Dansk Industri.

Dansk Industri og Dansk Byggeris medlemmer skal nu træffe en endelig beslutning om forslaget til sammenlægningen.

Forventningen er, at beslutningen om en sammenlægning sker i løbet af juni, for Dansk Byggeris vedkommende på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde og for DI's vedkommende på en ekstraordinær generalforsamling.

GDPR