Yngre kvinde ansat i testcenter død med corona: Nu er Arbejdstilsynet gået ind i sagen

20201221-105132-L-1920x1280we
En kvinde i 30’erne, der arbejdede som poder i et testcenter i Københavns Lufthavn, er død med coronavirus. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Arbejdstilsynet overvejer at give Region Hovedstaden én eller flere afgørelser om brud på arbejdsmiljøloven. Det sker, efter at en ansat i 30'erne er død med covid-19.

En kvinde i 30’erne, der arbejdede som poder i et testcenter i Københavns Lufthavn, er død med coronavirus.

Det viser en ulykkesanmeldelse og kontrolrapport fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.

Ifølge dokumenterne anmeldte Københavns Politi dødsfaldet til Arbejdstilsynet den 27. november.

Dødsfaldet undersøges nu som en potentiel arbejdsulykke, og Arbejdstilsynet har besøgt testcentret i lufthavnen den 2. december.

De overvejer nu at give Region Hovedstaden, som driver testcentret, én eller flere afgørelser om brud på arbejdsmiljøloven.

Kvinden havde angiveligt andre underliggende sygdomme, og ifølge anmeldelsen fra Københavns Politi var hun indlagt på hospitalet, inden hun døde.

Chef for testcenter: Tragisk

Kvinden er blot den tredje person i 30’erne, der er død enten med eller af coronavirus, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

To af de tre døde havde en underliggende sygdom, som kan have givet dem et hårdere coronaforløb.

Region Hovedstaden bekræfter dødsfaldet af den unge medarbejder.

- Det er altid tragisk, når et ungt menneske dør, og alle mine tanker går selvfølgelig til alle de efterladte. Det er netop her, at covid-19-pandemien viser sine tænder, og det er noget, vi tager rigtig alvorligt.

- Det understreger vigtigheden af, at vi alle i samfundet i det hele taget følger myndighedernes retningslinjer og tager dem alvorligt, siger Pernille Lohse, der er sygeplejerske og chef i Testcenter Danmark, til DR Nyheder.

Ifølge Pernille Lohse må man ikke arbejde som poder i corona-testcentre, hvis man er i risikogruppen.

Men det er ikke muligt for Region Hovedstaden at kontrollere, om ansøgerne er ærlige, når de udfylder et skema forud for ansættelse, forklarer hun.

Uvished om smitte-sted

Selvom Arbejdstilsynet nu er gået ind i sagen, kan man endnu ikke slå fast, om den afdøde kvinde blev smittet i fritiden eller på jobbet.

I april døde den 36-årige sosu-assistent Dennis Sørensen med covid-19. Han havde arbejdet med corona-patienter på Bispebjerg Hospital i København.

Opgørelsen fra Statens Serum Institut viser, at 61 procent af de døde med coronavirus er i alderen 80 år og opefter.

36 procent er mellem 60 og 79 år, mens 3 procent er 59 år og nedefter.

 

GDPR