Regler blev ikke overholdt: Derfor mistede endnu en lønmodtager livet på jobbet

stenknuser1
Manden blev ifølge Arbejdstilsynet fundet i området på stenknuseren, der er markeret med rødt. Foto: Arbejdstilsynet
En stenknuser blev ikke anvendt efter reglerne, da en 38-årig mand omkom i en arbejdsulykke i starten af oktober. Det fremgår af undersøgelse fra Arbejdstilsynet.

Den 4. oktober omkom en 38-årig mand i en arbejdsulykke ved Dalmose Vognmandsforretning på Sydsjælland.

Nu viser en undersøgelse fra Arbejdstilsynet, at manden fik sit hoved klemt mellem et låg og en tragtkant på en maskine, der typisk anvendes til at knuse sten og murbrokker.

På grund af manglende vidner til ulykken, kan Arbejdstilsynet ikke slå fast, hvordan det kunne gå så galt.

Det eneste, der ifølge tilsynet er sikkert, er, at stenknuseren (Rockster Recycler R900) ikke blev anvendt efter bogen. Den havde således hverken fejl eller mangler, fremgår det af ulykkesundersøgelsen, som A4 Arbejdsmiljø har fået indsigt i.

LÆS OGSÅ: Gladsaxe Kommune nomineret til pris: Tænker sikkerhed ind i bæredygtigt byggeri

Ledelsen i Dalmose Vognmandsforretning fortæller til Arbejdstilsynet, at den omkomne var blevet instrueret i at anvende maskinen korrekt. Ulykken kan være sket, da den ansatte ville reparere noget på maskinen, imens den var tændt, lyder vurderingen. 

"Virksomheden har indtryk af, at skadelidte normalt efterfølger instruktionerne. Virksomheden spekulerer i, om den ansatte muligvis har villet op og se til de "kæber", der sidder på knuseren og har fået klemt sig selv", skriver Arbejdstilsynet i undersøgelsen og fortsætter:

"Virksomheden spekulerer ligeledes i, om skadelidte har fået et ildebefindende og faldet ind over maskinen og ramt et aktiveringshåndtag med knæ/lår og derved fået klemt sig".


Markeret med rødt er det område, den ansatte blev klemt mellem låg og kant. Foto: Arbejdstilsynet

Overvejer politianmeldelse

Dalmose Vognmandsforretning har nu modtaget et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, hvor de påbydes at sikre, at stenknuseren kun anvendes til opgaver, den er egnet til.

Tilsynet vil nu vurdere, om der er grundlag for at melde firmaet til politiet eller udstede en bøde. Det er normal praksis, når Arbejdstilsynet undersøger alvorlige arbejdsulykker.

Dalmose Vognmandsforretning er et fragtfirma, der leverer grus og sten til byggepladser. Firmaet er en del af HJ Gruppen, der også tæller to andre firmaer inden for jord- og betonarbejde og kloakservice.

A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med firmaet, men de ønsker ikke at stille op til interview.

2021 kan slå rekord for dødsulykker

Ulykken i Dalmose er desværre langt fra den eneste arbejdsulykke med dødelig udgang i år.

2021 tegner nemlig til at blive et rekordår for antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser. Fra januar til august 2021 er der foreløbig noteret 34 dødsulykker, som Arbejdstilsynet forventer at være anmeldigepligtig efter reglerne i arbejdsmiljøloven.

Til sammenligning blev der i hele 2020 konstateret 36 dødsulykker.

Nogle af ulykkerne er fortsat ved at blive undersøgt, og derfor tælles de foreløbig ikke med i Arbejdstilsynets barometer over dødelige arbejdsulykker.

GDPR