Efter dødsulykke: Nu vil minister undersøge regler

20210205-153004-L-1920x1280we
- Jeg har for det første bedt Arbejdsmiljørådet om at overveje, hvad der kan iværksættes af initiativer på området, så denne type ulykker bedst muligt forebygges i fremtiden. For det andet har jeg bedt Arbejdsmiljørådet overveje, om tagreglerne i byggepladsbekendtgørelsen er udformet hensigtsmæssigt, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et skriftligt svar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
13. apr. 2021 06.45
En 67-årig tagdækker døde i februar efter fald fra tag uden rækværk. Nu vil beskæftigelsesministeren undersøge reglerne for tagarbejde.

Efter en dødsulykke i februar, hvor en 67-årig tagdækker faldt ned fra et tag i Nykøbing Sjælland, vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu have undersøgt reglerne for tagarbejde.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Efter dødsulykke fra tag: Forbund kræver forældet regel ændret

Ministeren har sendt et brev til Arbejdsmiljørådet, hvor han beder dem komme med forslag til, hvordan man kan forebygge fald- og dødsulykker.

- Jeg har for det første bedt Arbejdsmiljørådet om at overveje, hvad der kan iværksættes af initiativer på området, så denne type ulykker bedst muligt forebygges i fremtiden. For det andet har jeg bedt Arbejdsmiljørådet overveje, om tagreglerne i byggepladsbekendtgørelsen er udformet hensigtsmæssigt, lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

I kølvandet på dødsulykken i februar rejste Byggegruppen i 3F kritik af de eksisterende regler, fordi faldsikring i form af stillads, rækværk eller sele under visse omstændigheder kan undlades, når tagdækkere og andre håndværkere laver tagarbejde i op til fem meters højde.

Der var nemlig ikke noget rækværk eller andet udstyr til at gribe den 67-årige tagdækker, da han faldt fire meter ned fra taget på det sommerhus, han arbejdede på, og slog hovedet.

Det er en såkaldt undtagelsesparagraf i bekendtgørelsen om bygge- og anlægsarbejde under Arbejdsmiljøloven, der giver mulighed for at droppe faldsikringen, hvis bare der er gode vind- og vejrforhold og et skridsikkert underlag.

Ifølge fagpersoner betyder det i praksis, at eksempelvis tagdækkere næsten altid arbejder uden rækværk og stillads, hvis der er under fem meter til underlaget, og hældningen på taget er mindre end 15 grader. Når håndværkere arbejder på stillads eller andre steder med faldfare, skal der derimod sikres med rækværk og faldeudstyr allerede i to meters højde.

- Det er nogle dårlige regler, som udsætter tagdækkerne for stor fare, mener Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F Byggegruppen.

Han er glad for, at beskæftigelsesministeren nu har bedt Arbejdsmiljørådet om at se på reglerne.

Den 67-årige tagdækker, der mistede livet i februar, var ansat i firmaet NimTag, som fik et strakspåbud, efter Arbejdstilynet rykkede ud til byggepladsen på Nordre Strandvej i Nykøbing Sjælland, hvor dødsulykken fandt sted.

Arbejdsmiljørådet, der nu skal gennemgå reglerne for tagarbejde, består af repræsentanter fra arbejdsgiverne og lønmodtagerne.

Chef for arbejdsmiljø i DI Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen repræsenterer byggeriets arbejdsgivere i rådet og skal være en del af det forestående arbejde.

- Vi forhandler om sagen, og vi afsøger vores bagland for at finde ud af, hvordan arbejdsgiverne står, og hvilken retning vi skal i. Jeg vil afholde mig fra at kommentere yderligere, indtil vi er længere i den proces. Men jeg er glad for, at ministeren har bedt arbejdsmarkedets parter om at komme frem til nogle forslag, for det er her, vi i fællesskab kan finde de gode løsninger, siger Mette Møller Nielsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har bedt Arbejdsmiljørådet om at komme med deres vurderinger og forslag inden udgangen af september i år.