Efter en måned i corona-dvale: Arbejdstilsynet skruer op for tilsynsblusset

20181017-151700-2-1920x1403we
Arbejdstilsynet øger i den kommende tid tilsynsindsatsen på landets byggepladser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Efter flere historier om byggepladser, der ikke tager coronasituationen tilstrækkelig alvorlig, øger Arbejdstilsynet nu tilsynsindsatsen i udvalgte brancher.

Efter en måned på nedsat kraft, er Arbejdstilsynet nu klar til at skrue op for blusset.

Det oplyser tilsynet på sin hjemmeside.

Siden den 13. Marts 2020 har Arbejdstilsynets tilsynsindsats på grund af coronasituationen været begrænset til alvorlige ulykker og klager.

Men fra tirsdag den 14. Marts 2020 øger Arbejdstilsynet sin tilsynsindsats i udvalgte brancher.

Det gælder følgende brancher:

  • Byggepladser
  • Det grønne område fx gartnerier og landbrug
  • Vejgodstransport
  • Virksomheder omfattet af social dumping-indsatsen

Tilsynsindsatsen i disse brancher skal hovedsageligt fokusere på at forebygge ulykker og smittespredning i forbindelse med coronaepidemien.

Flere tilfælde af coronasvigt på byggepladser

Initiativerne om at skrue op for Arbejdstilsynets tilsynsindsats, kommer efter flere historier i medierne om byggepladser, der ikke har foretaget tilstrækkelige tiltag for at mindske potentiel smittespredning.

A4 Arbejdsmiljø og A4 Arbejdsliv har eksempelvis fortalt om situationen på en byggeplads nord for København, hvor murersvenden Tobias Zander Haug arbejdede sammen med sit sjak.

LÆS OGSÅ: 10 mand om en håndsprit og klamme festivaltoiletter: Murersjak kigger langt efter coronasikkerhed

Her oplevede den 33-årige murersvend, at byggeledelsen ikke tog de tilstrækkelige forholdsregler om tilgængeligt håndsprit og rengøring på byggepladsen.

I maj vil Arbejdstilsynet udvide tilsynsindsatsen til også at gælde skoler, ungdomsuddannelser og daginstitutioner, der er en del af den gradvise genåbning af Danmark. 

Tilsynet vil i forbindelse med den øgede tilsynsaktivitet i udgangspunktet ikke træffe afgørelser om formelle brud på arbejdsmiljøloven om eksempelvis manglende APV og etablering af arbejdsmiljøorganisation (AMO).

Tilsyn gennemføres udendørs

Tilsynsbesøg vil i den kommende tid blive gennemført udendørs, og de tilsynsførende vil følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer om god hygiejne og holde afstand.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser frem til, at Arbejdstilsynet intensiverer arbejdet.

- Coronakrisen påvirker hele samfundet, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre smittespredning. Det gælder selvfølgelig også i de brancher, hvor medarbejderne trods krisen fortsat kan arbejde, når de følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om eksempelvis at holde afstand og have en god hygiejne.

- Arbejdet skal foregå forsvarligt, og derfor vil Arbejdstilsynet nu begynde at udføre målrettede tilsyn - som er tilpasset den særlige situation - for at begrænse smittespredning og ulykker på eksempelvis byggepladser, siger han.

GDPR