Håndværkere arbejdede i giftige dampe på byggeplads: Nu får de sparket
15 ansatte på et byggeprojekt i Carlsbergbyen i København har fået en fyreseddel efter en sag om brug af ulovlige giftstoffer på den byggeplads, de arbejder på.
Entreprenørvirksomheden Hillock skal nemlig ikke længere være en del af projektet og har derfor valgt at afskedige 15 ud af 18 medarbejdere i virksomheden.
Flere af de fyrede byggearbejdere døjer med bivirkninger efter i månedsvis at have været udsat for de giftige stoffer epoxy og isocyanatar, forklarer faglig sekretær hos forbundet Henrik Blaabjerg, der betegner sagen som uhørt grov.
- Det er helt urimeligt at fyre dem. Og det er fuldstændig urimeligt at svine en byggeplads til, når man er blevet instrueret i, hvordan det skal være, siger han og tilføjer:
- Det sker på trods af, at folkene derude har haft en mistanke om det.
LÆS OGSÅ: Blødningen er standset: Langt færre mister ret til dagpenge
Den fyrede murersvend Christian Sørensen er langt fra tilfreds med sagens forløb.
- Jeg er rimelig harm, fordi jeg har råbt op om det. Det er mig, der styrer pladsen for murerne, så jeg har sendt kolleger ned i områder, som var pissegiftige. De har sådan set hele tiden løjet og sagt, at der ikke var nogen problemer med det, siger han og tilføjer:
- Raseriet er faldende i min krop, men jeg kan godt mærke, at det stadigvæk ligger og ulmer, at jeg har været med til at udsætte nogle af mine kolleger for fare.
Entreprenørvirksomheden Hillock, som har fyret de 15 byggearbejdere, fraskriver sig ansvaret i sagen.
- Vi er også ofre i denne situation, fordi pladsen er lukket ned. Vi har ikke andre projekter. Pladsen er lukket på grund af denne situation, men det er ikke vores skyld. Hillock skal ikke længere være en del af projektet. Det er grunden til, at vi bliver nødt til at fyre alle de ansatte, siger den ansvarlige spanske byggeleder David Toledo og slår fast, at man derfor ikke vil hyre nye medarbejdere som erstatning for de fyrede.
Byggearbejder føler sig ført bag lyset
Hos BJMF 3F har man politianmeldt virksomheden R+ Rådgivning, som er ansvarlig for sikkerheden på byggepladsen. Den faglige sekretær og arbejdsmiljøansvarlige Freddy Ridder Haugen mener ikke, at sikkerhedskoordinatoren har overholdt dansk lovgivning.
Det er nemlig virksomhedens opgave at sørge for, at der ikke foregår farlige processer på pladsen, som kan være til skade for de ansattes helbred.
- Det er koordinatorens opgave at sikre, at det ikke sker, og den opgave har de ikke løftet her. Og vi mener at kunne løfte bevisbyrden for, at de har handlet mod bedre vidende, forklarer Freddy Ridder Haugen om baggrunden for politianmeldelsen.
LÆS OGSÅ: Kommune vil fyre tillidsvalgte: Den danske model er udfordret
Den forklaring bakkes op af Christian Sørensen, som allerede i juli fik en alvorlig mistanke til de giftige stoffer. Derfor føler han sig ført bag lyset af sin tidligere arbejdsgiver.
- Jeg har jo hele tiden sagt, at det var giftigt. Men jeg fik besked om, at det var lovligt, og at de havde spurgt om det. Jeg har pointeret det siden juli måned, hvor jeg var nede hos 3F for at forklare dem lidt om stofferne, siger han og fortsætter:
- Men vi har hele tiden fået at vide, at der ikke er nogen problemer med de produkter, de bruger.
Sikkerhedsfirma afviser kritikken
Bygherre på projektet i Carlsberg-byen er Aire Ancient Baths Copenhagen, som har hyret det rådgivende firma R+ Rådgivning til at stå for sikkerheden på byggeriet. Men virksomhedens sikkerhedskoordinator på byggepladsen, Ricardo Labarca, afviser kritikken.
- Som alle i verden har jeg selvfølgelig begået fejl på mit arbejde. Det er der ikke nogen, der ikke gør, men ikke hvad det her angår. De skal placere ansvaret et sted, men det er ikke vores ansvar. Det er hovedentreprenørens eller underleverandørens ansvar, siger han og forklarer, at han i to omgange har sat en stopper for arbejdet, fordi spanske arbejdere på pladsen ikke overholdt dansk lovgivning.
LÆS OGSÅ: Johnny Madsen i trekantsdrama: Kæresten risikerer fængsel
De spanske arbejdere udsatte derfor resten af medarbejderne for de giftige stoffer. Og set i bakspejlet ville Ricardo Labarca ønske, at han havde handlet anderledes, men han føler samtidig, at han har gjort alt i sin magt for at tage hånd om problemerne.
- Jeg ville have været meget skrappere over spanierne, men jeg ved ikke, hvad mere jeg kunne have gjort end at stoppe arbejdet. Jeg har ikke andre sanktionsmuligheder, siger han og tilføjer, at han er ked af situationen.
Advarselslamper har blinket rødt
Men den forklaring giver man ikke meget for hos BJMF 3F. Henrik Blaabjerg forklarer, at "advarselslamperne" har blinket rødt i flere omgange, uden at R+ Rådgivning er skredet til handling. Og det strider efter hans opfattelse mod al logik.
- Ricardo er en stor svindler i det der, fordi han i månedsvis har vidst det. Han burde have forberedt arbejdet, inden man gik i gang med brugen af de giftige stoffer, siger han og tilføjer:
- Vi har som fagforening været dernede og vores miljømand har været nede for at vejlede dem i det. Så det er helt væk, at Ricardo ikke gør noget ved det.
LÆS OGSÅ: A-kasse slår alarm: Frygter paradis for arbejdsløse østeuropæere
Den faglige sekretær frygter, at det på længere sigt kan få store sundhedsmæssige konsekvenser for de ansatte på byggepladsen - især for de spanske ansatte, som gennem længere tid har været i nærkontakt med de giftige stoffer.
- De spaniere, som har gået rundt nede i karret, har været udsat for det helt tæt på. Der er ingen tvivl om, at de er blevet skadet. Hvor meget skade, der er sket på de øvrige ansatte fra andre firmaer derinde, arbejder vi også på at finde ud af, siger han.
De skadelige stoffer epoxy og isocyanatar er stærkt allergifremkaldende og kan føre til eksem, allergisk astma og kræft.