Efter samråd: Minister indkalder til møde om arbejdsmiljø­rådgivning

20200219-125726-L-1920x1390we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesministeren vil indkalde Folketingets partier til et møde om, hvordan man kan løfte mindre virksomheders arbejdsmiljøarbejde. Det sker efter et ønske fra arbejdsmarkedets parter om at indføre en statslig rådgivningspulje.

Torsdag gav beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tilsagn om, at han vil indkalde Folketingets partier til et møde om arbejdsmiljørådgivning til små- og mellemstore virksomheder. 

Tilsagnet kom på et samråd, som Enhedslistens Christian Juhl havde indkaldt til.

LÆS OGSÅ: FH: Penge fra aftale om seniorpension skal gå til arbejdsmiljørådgivning

Samrådet tog afsæt i et forslag fra arbejdsmarkedets parter om at etablere en statslig pulje til rådgivning til mindre virksomheder, der ikke selv har tid og ressourcer til at nå i mål med arbejdsmiljøarbejdet. 

- Vi (regeringen, red.) vil indkalde til et møde med Christian Juhl (EL, red.) og forligspartierne, hvor vi vil kigge på det her, sagde beskæftigelsesministeren under samrådet. 

- Regeringen udelukker ikke noget som helst. Vi udelukker ikke, at der kan bruges flere midler, men det kræver finansiering. Hvis Enhedslisten vil være med til den del, skal de være velkommen til at komme med input til det også, lød det fra Peter Hummelgaard. 

Ordfører tilfreds

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har gentagne gange foreslået, at man genindfører en statsligt finansieret rådgivningspulje til små- og mellemstore virksomheder med op til 249 ansatte. 

Det skete senest i forbindelse med Arbejdsmiljørådets årlige redegørelse til beskæftigelsesministeren, hvor parterne foreslog en støtte- eller refusionsordning på 100 millioner kroner, som mindre virksomheder kan gøre brug af, når de har behov for hjælp til arbejdsmiljøarbejdet. Rådet består af repræsentanter fra lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer. 

Jeg er enig med parterne (arbejdsmarkedets parter, red.) om, at arbejdsmiljørådgivning kan være et udmærket værktøj i kassen, men jeg mener også, at vi skal se forebyggelse i et bredere perspektiv. Det var derfor, at vi med arbejdsmiljøaftalen fik genoprettet Arbejdstilsynet og indsatsen mod social dumping
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Parterne forsøgte også at få arbejdsmiljørådgivning skrevet ind i forårets arbejdsmiljøaftale, der blev vedtaget i Folketinget kort før jul, men forslaget blev afvist af et flertal på Christiansborg. 

Christian Juhl er tilfreds med Peter Hummelgaards udmelding om, at han vil indkalde til et møde. 

- Det var formålet med samrådet. Nu håber jeg, at der kommer skred i tingene, og at vi får fundet en løsning, hvor små- og mellemstore virksomheder kan få hjælp og rådgivning til arbejdsmiljøarbejdet. Eventuelt ved en statslig tilskudsordning. Jeg er positiv stemt efter samrådet, siger Christian Juhl til A4 Arbejdsmiljø. 

Drøftelser i kredsen

En anden mulighed kan være at bruge en nedslidningspulje på 100 millioner kroner fra sidste års seniorpensionsaftale til arbejdsmiljørådgivning. Aftalen skal udmøntes af forligskredsen i de kommende måneder, og i januar foreslog FH ligeledes, at seniorpengene målrettes arbejdsmiljørådgivning.

LÆS OGSÅ: USA giver Danmark baghjul med statslig arbejdsmiljøhjælp

Peter Hummelgaard nævnte muligheden under samrådet.

- Jeg synes ikke, at samrådet skal bruges på at drøfte det. Drøftelserne har vi i forligskredsen bag seniorpensionsaftalen, og det er langt fra afklaret endnu, hvad pengene skal gå til. Regeringen har en oprigtig vilje til at finde de redskaber, der kan forebygge nedslidning på arbejdspladsen, sagde ministeren og slog fast:

- Jeg er enig med parterne (arbejdsmarkedets parter, red.) om, at arbejdsmiljørådgivning kan være et udmærket værktøj i kassen, men jeg mener også, at vi skal se forebyggelse i et bredere perspektiv. Det var derfor, at vi med arbejdsmiljøaftalen fik genoprettet Arbejdstilsynet og indsatsen mod social dumping. 

Interne kompetencer

Enhedslisten er villig til at diskutere, hvor pengene til en statslig pulje til arbejdsmiljørådgivning skal komme fra. Men støttepartiet har ikke en finansieringskilde med til mødet med ministeren, fortæller Christian Juhl. 

- Jeg afviser ikke, at nedslidningspuljen på 100 millioner kroner fra seniorpensionsaftalen bruges på arbejdsmiljørådgivning. Det kan godt være en mulighed, siger han. 

Behovet for arbejdsmiljørådgivning er stort hos små- og mellemstore virksomheder, som ikke altid selv har midlerne og kompetencerne til at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet.

I 2015 udarbejdede en række forskere fra Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Danmarks Tekniske Universitet en såkaldt hvidbog om arbejdsmiljørådgivning. I hvidbogen slås det fast, at:

”Der er et ganske særligt behov for arbejdsmiljørådgivning i små virksomheder.”

”Det er således klart, at små virksomheder har større risici end store virksomheder, og at de både har begrænset viden om arbejdsmiljø og mangler erkendelse af denne begrænsning. Samtidig har de meget begrænsede ressourcer og køber derfor ikke konsulentydelser på et frit marked.”

Liberalisering

I 2003 liberaliserede den daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) virksomhedernes arbejdsmiljørådgivning. Det skete, da han afskaffede Bedriftssundhedstjenesten (BST), som var en lovpligtig ordning for virksomhederne.

Siden har virksomhederne, når de har fået et rådgivningspåbud fra Arbejdstilsynet, indhentet hjælp fra private rådgivningsaktører. 

Som led i den nye arbejdsmiljøaftale bliver rådgivningspåbud senere i 2020 lavet om til kompetencepåbud. Med et kompetencepåbud har virksomhederne mulighed for at udbedre arbejdsmiljøproblemerne ved hjælp af interne kompetencer eller hjælp udefra.

GDPR