Ekspert advarer Christiansborg: Slæk ikke på krav til hjemmearbejde

20200610-132534-L-1920x1259we
Hjemmearbejde er blevet udbredt som konsekvens af coronakrisen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er behov for en revurdering af arbejdsmiljølovens regler om hjemmearbejde, men der skal ikke slækkes på dem, mener mangeårig ekspert i ergonomiske arbejdsmiljøforhold.

Flere med smerter, en lavere produktivitet og mere sygefravær.

Det kan potentielt blive konsekvensen, hvis arbejdsmiljølovens regler om hjemmearbejde bliver slækket, som et flertal på Christiansborg er fortaler for.

LÆS OGSÅ: Partier vil revurdere arbejdsmiljøloven: Skal bane vej for mere hjemmearbejde

Det vurderer Tine Brodersen, der er seniorkonsulent og fysioterapeut fra rådgivervirksomheden Arbejdsmiljøcentret. Hun underviser i ergonomiske arbejdsmiljøforhold og har mere end 33 års erfaring som fysioterapeut.

- Vi skal ikke slække på intentionerne i loven. Vi skal tilpasse reglerne, så de passer til den nye virkelighed med corona, hvor flere arbejder hjemmefra, siger Tine Brodersen til A4 Arbejdsmiljø.

Et bredt flertal af partier på Christiansborg er klar til at revurdere arbejdsmiljølovens regler om indretning af hjemmearbejdskontor, så flere får mulighed for at arbejde hjemmefra, hvis smittetrykket til efteråret stiger yderligere. På den måde vil man undgå potentiel smittespredning i den offentlige trafik i myldretiden.

Partiernes udmeldinger kommer blandt andet i kølvandet på et interview med forsikringsselskabet Codans administrerende direktør, Christian Baltzer, som Berlingske bragte onsdag.

Kan ende i diskusprolapser og slidgigt

Christian Baltzer mener, at arbejdsmiljøloven gør det sværere for selskabet at lade flere medarbejdere arbejde hjemmefra. Derfor vil han have kigget loven efter i sømmene.

Arbejdsmiljøloven stiller særlige krav til sundheds- og sikkerhedsmæssige foranstaltninger, hvis en medarbejder arbejder hjemmefra mere end en dag om ugen. Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsinventaret i hjemmet opfylder disse krav.

Det her handler jo ikke om, at der skal hæve-sænkeborde ind i alle de små, danske hjem. Men det står der sådan set heller ikke i arbejdsmiljøloven, så det billede kan politikere og arbejdsgivere altså sagtens slette fra deres bevidsthed igen
Anja C. Jensen, næstformand, HK Privat

Codan kører lige nu en testordning, hvor de ansatte opfordres til at arbejde hjemmefra to dage ugentligt.

 Tine Brodersen er enig i, at man bør revurdere lovens regler, men det må ikke føre til en lempelse, advarer hun.

- Kravene må ikke blive ringere. Hvis medarbejderne sidder på en belastende måde og for længe, kan det give smerter og måske i værste fald ende i eksempelvis diskusprolapser eller slidgigt, hvis man slækker på arbejdsmiljøkravene i hjemmet. Det er rigtig vigtigt, at virksomhederne både interesserer sig for medarbejdernes fysiske og psykiske trivsel, når de arbejder hjemmefra, siger hun.

HK Privat: Ingen stopklods for arbejdsgivere

HK Privat mener, at det er unødvendigt at foretage et servicetjek af arbejdsmiljøloven for at få flere til at arbejde i hjemlige rammer. Der skal ikke slækkes på medarbejdernes beskyttelse, slår næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, fast.

- I HK Privat er vi store tilhængere af hjemmearbejde, men med hjemmearbejde følger også, at arbejdet skal kunne udføres forsvarligt. Det her handler jo ikke om, at der skal hæve-sænkeborde ind i alle de små, danske hjem. Men det står der sådan set heller ikke i arbejdsmiljøloven, så det billede kan politikere og arbejdsgivere altså sagtens slette fra deres bevidsthed igen, siger hun i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Kravet i arbejdsmiljøloven er blot, at arbejdsinventaret er passende. Det virker derfor helt forkert, at netop dette skulle være en stopklods for arbejdsgiverne.

Jeg ved godt, at det er arbejdsgivers ansvar at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejdspladser også, men jeg vil opfordre til, at medarbejderne og virksomhedernes arbejdsmiljøorganisation arbejder sammen om at finde gode løsninger
Tine Brodersen, seniorkonsulent, Arbejdsmiljøcentret

Tine Brodersen forstår godt fagforbundets bekymringer, og hun kan da også godt selv blive lidt nervøs for, hvis politikerne gør kravene mindre skrappe.

Inddrag arbejdsmiljøorganisationen

Omvendt har Tine Brodersen også forståelse for, hvis virksomheder synes, at det er for dyrt at stille de nødvendige arbejdsredskaber til rådighed for medarbejderne i deres hjem. Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) anbefaler, at der bliver indført et personligt skattefradrag på 10.000 kroner til de lønmodtagere, der selv etablerer en hjemmearbejdsplads.

LÆS OGSÅ: Danskere: Nej tak til mere hjemmearbejde!

Hvis det er et spørgsmål om økonomi, bør arbejdsgivere og medarbejdere forsøge at finde en løsning sammen, mener seniorkonsulenten. 

- Jeg ved godt, at det er arbejdsgivers ansvar at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejdspladser også, men jeg vil opfordre til, at medarbejderne og virksomhedernes arbejdsmiljøorganisation arbejder sammen om at finde gode løsninger, siger Tine Brodersen.

Flere undersøgelser peger på, at danskerne under coronakrisen i foråret har taget hjemmearbejde til sig. En undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening viser, at hver tredje beskæftigede ønsker flere hjemmearbejdsdage end før nedlukningen af landet.

En undersøgelse blandt HK Kommunals medlemmer viser, at to ud tre med fordel kan have flere hjemmearbejdsdage i fremtiden.

Dog kan det føre til fysiske skavanker, hvis man sidder i forkerte arbejdsstillinger ved eksempelvis køkkenbordet. 33 procent af HK’s medlemmer svarer, at den største ulempe ved hjemmearbejde er gener efter at have siddet forkert.

Det siger arbejdsmiljøloven om hjemmearbejde

  • Arbejdsgiveren skal sørge for, og den ansatte skal medvirke til, at arbejdsforholdene i hjemmet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Da arbejdsgiveren ikke kan kontrollere arbejdsforholdene i hjemmet, har den ansatte selv et ansvar for at sikre, at forholdene er i orden.

    Hjemmearbejdsplads skal opfylde de samme krav, som den faste skærmarbejdsplads på arbejdspladsen, hvis man som ansat opfylder ét af disse krav:
  • Hvis man udfører skærmarbejde i hjemmet i gennemsnit mindst én arbejdsdag om ugen.
  • Hvis man regelmæssigt arbejder mindst to timer ved skærmen de dage, hvor man arbejder hjemme, og det tidsmæssigt svarer til mindst en dag om ugen - og man i øvrigt arbejder ved skærm mindst to timer dagligt.

Skærmarbejde stiller krav til arbejdsinventar (stole, borde osv.), der er ergonomisk forsvarlige.

Kilder: BFA, Arbejdstilsynet

GDPR