Forud for dramatiske forhandlinger: Ellemann afviser at genåbne Arbejdstilsynet

20200507-115956-L-1920x1277we
V-formand Jakob Ellemann-Jensen ønsker ikke at genåbne Arbejdstilsynet nu. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Det er ikke Arbejdstilsynets tur. Sådan lyder det fra oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen (V) forud for skæbnesvangre forhandlinger om anden fase af genåbningen af Danmark.

Står det til Danmarks største oppositionsparti, Venstre, skal Arbejdstilsynet vente med at genåbne.

Det sagde partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2 News forud for dagens forhandlinger på Marienborg om en yderligere genåbning af Danmark.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet udsætter coronatilsyn som konsekvens af hjemsendte medarbejdere: 'Uacceptabelt'

V-formanden vil hellere prioritere andre ting og have flere danskere tilbage i job, inden tilsynet øger aktiviteterne.

Særligt fagbevægelsen og regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har på det seneste presset hårdt på for, at Arbejdstilsynet i større udstrækning kommer tilbage og fører tilsyn med landets arbejdspladser.

Siden Danmark lukkede delvist ned fra den 13. marts har to ud af tre medarbejdere i Arbejdstilsynet været hjemsendt.

Pres fra fagbevægelse og Christiansborg

I et interview med A4 Arbejdsmiljø tirsdag sagde næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen, at det er på tide, at tilsynet kommer tilbage i fuld vigør.

- Det er et massivt problem, at to tredjedele af Arbejdstilsynet stadig er hjemsendt på nuværende tidspunkt. Arbejdstilsynet er i denne coronatid vigtigere end nogensinde før, netop fordi Arbejdstilsynet er en central aktør, der kan sikre en ordentlig og tryg genåbning af Danmark. Derfor er et helt afgørende for os, at Arbejdstilsynet kommer tilbage i fulde omdrejninger med det samme, lød det fra FH-næstformanden.

Også på Christiansborg er der et stigende pres fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at få flere tilsynsførende ud på arbejdspladserne.

- Selvfølgelig kan Arbejdstilsynet komme ud og tjekke arbejdspladserne i et større omfang, end de gør nu. De kan få værnemidler, så de kan træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Efter Dansk Folkepartis overbevisning har Arbejdstilsynet droslet for meget ned på de steder, hvor det farligste arbejdsmiljø er, lyder det fra Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti.

Tilsynet nævnt i ny rapport fra seruminstituttet

Onsdag udkom Statens Serum Institut med en rapport, der handler om hvilke ting, der på forsvarlig vis kan genåbne i anden fase af genåbningen. Her er Arbejdstilsynet sammen med Forsvaret nævnt som en af de kritiske offentlige arbejdspladser, der bør kunne prioriteres i anden fase.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet erkender: Vender det blinde øje til psykisk arbejdsmiljø og nedslidning under coronatilsyn

Tirsdag udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til A4 Arbejdsmiljø, at genåbningen af Arbejdstilsynet skal ske sundhedsmæssigt forsvarligt. Om tilsynet er med i anden fase er dog fortsat usikkert.

Arbejdstilsynet lå i en periode fra marts til april stille i flere uger, hvor tilsynet kun handlede på klager og ulykker. Den 14. april blev tilsynsaktiviteten forøget med et særligt coronatilsyn i brancher som byggepladser, gartnerier og landbrug og vejgodstransport.

Den delvise coronanedlukning af Arbejdstilsynet har betydet, at tilsynet fra den 13. marts til 13. april i år har udført 3.000 færre kontroller sammenlignet med tilsvarende periode sidste år.

Det ventes, at statsminister Mette Frederiksen (S) i dag eller i morgen præsenterer den endelige plan for anden fase af genåbningen.

 

GDPR