Elulykker kan føre til psykiske lidelser

Elektricitet_ledninger_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
Ofre for alvorlige elulykker kan ud over de fysiske følger også blive ramt psykisk i form af fx ptsd og depression Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nye resultater fra dansk forskningsprojekt: Angst, depressioner og PTSD kan være følger af at få strøm gennem kroppen.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Dansk El-Forbund.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Et alvorligt elektrisk stød kan få langvarige og ondartede følger for elektrikere og andre, der rammes af en sådan ulykke. De risikerer i tiden efter at blive ramte af psykiske gener eller egentlige psykiske lidelser.

Det fortæller det nye nummer af fagbladet Elektrikeren, der beretter om nye resultater fra et dansk forskningsprojekt. Det udføres på universitetsklinikken Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Herning.

LÆS OGSÅ: Dansk El-Forbund: Hver femte elektriker ramt af stød

Forskerne er i gang med en større undersøgelse af konsekvenserne af elulykker. De har tidligere påvist, at ofre for elulykker i tiden efter rammes af blandt andet mere sygefravær og flere lægebesøg end andre. De kan også have mere besvær med at holde fast i et arbejde.

Alvorlige konsekvenser

Den første psykiske følge af en elulykke kan være PTSD – posttraumatisk stressforstyrrelse. Ofre for elulykker kan have op til ti gange højere risiko for PTSD. Forskerne kan også påvise en sammenhæng mellem elulykker og angst og mellem elulykker og depression.

LÆS OGSÅ: Unikt indblik i midt- og vestjyske kommuners sygefravær og arbejdsmiljødokumenter

Seniorforsker Kent J. Nielsen fra Arbejdsmedicin i Herning mener, at de nye resultater understøtter, at der er grund til at gøre endnu mere for at forebygge elulykker.

– De kan have alvorlige konsekvenser, siger Kent J. Nielsen.

Han tilføjer, at det er ikke sådan, at enhver, som har fået et lille elektrisk rap over fingrene, nu behøver frygte at blive psykisk syg. Lidelserne er trods alt sjældne. Kent J. Nielsen og hans kolleger fortsætter i den kommende tid med at afdække eventuelle andre mulige følger af elulykker.

Dokumentation

Forbundssekretær Lene Christiansen fra Dansk El-Forbund har arbejdsmiljø som sit område. Forbundet samarbejder med forskerne om undersøgelsen.

Lene Christiansen siger, at de nye resultater også kan få stor betydning for dokumentationen, når der føres sager om erstatning for arbejdsskader efter elulykker. Hidtil har det været svært at overbevise arbejdsskademyndighederne om en sammenhæng mellem gener og alvorlige stød.

Kilde: Universitetsklinikken Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Herning via Fagbladet Elektrikeren

GDPR