Ude:
Enhedslisten ude af forhandlinger: Arbejdsmiljø-aftale kan være på trapperne

20170530-161103-L-1920x1277we
Enhedslisten og Christian Juhl er ude af forhandlinger om en ny arbejdsmiljøindsats fra 2020. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Enhedslistens Christian Juhl er "hammer ærgerlig" over at være ude af forhandlingerne. Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen er "overbevist" om, at der bliver indgået en arbejdsmiljøaftale.

Enhedslisten er ude af forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøindsats fra 2020 efter intense møder hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i Beskæftigelsesministeriet. Dermed lykkes det ikke ministeren at samle et helt folketing om en aftale om danskernes arbejdsmiljø.

Det havde ellers været helt ekstraordinært og første gang, hvis der var blevet indgået en arbejdsmiljøaftale med så bred tilslutning i Folketinget.

Ifølge Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, vendte ministeren tomlen nedad til partiets ændringsforslag. EL var inviteret til forhandlinger tirsdag aften, men fik angiveligt før mødet at vide, at de ikke skulle dukke op.

- Vi er hammer ærgerlige over det. Vi havde fastholdt fagbevægelsens væsentligste krav til en ny arbejdsmiljøaftale, siger ordføreren og henviser til Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) krav om, at Arbejdstilsynets tilsynsarbejde skal tilføjes økonomisk vitaminindsprøjtning.

Mødtes fredag morgen

Fredag morgen mødtes Troels Lund Poulsen med forligskredsen, SF og Alternativet, der ligesom Enhedslisten er blevet inviteret med til forhandlinger om en ny indsats.

En aftale er på trapperne, vurderer Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen.

- Det går da fint fremad, og jeg er også overbevist om, at vi når en aftale om ikke så lang tid, siger han.

Forhandlingerne tager udgangspunkt i anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg, der i september udkom med 18 anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Arbejdstilsynets ressourcer er den store knast i forhandlingerne, der gennem flere år har fået færre midler til tilsynsarbejdet. Siden 2007 er bevillingerne til Arbejdstilsynet blevet reduceret med 126 millioner kroner, viser et svar fra Troels Lund Poulsen (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Ifølge Socialdemokratiet bør Arbejdstilsynet få tilført flere midler.

- Vores udgangspunkt er, at Arbejdstilsynet skal have tilført 100 millioner kroner, så de kommer op på niveauet fra 2015. Arbejdstilsynets ressourcer skal minimum svare til de opgaver, de har. Hvis det er mere end 100 millioner kroner, må det være sådan, har Lennart Damsbo-Andersen (S) tidligere udtalt til Avisen.dk.

Ministeren har ingen kommentarer

Enhedslisten ville i sit ændringsforslag have tilført 100 millioner kroner til Arbejdstilsynets tilsynsarbejde. Derudover ville partiet have etableret en pulje på 100 millioner kroner årligt til arbejdsmiljørådgivning af små- og mellemstore virksomheder samt en opgradering af det psykiske arbejdsmiljø.

Beskæftigelsesministeren har tidligere meldt ud, at han ser det som realistisk, at der bliver lavet en aftale inden påske. Sideløbende forhandler han med Folketingets partier om en tilbagetrækningsaftale for nedslidte, hvor en forbedret udgave af seniorførtidspensionen er på bordet.

A4 Medier har forsøgt at få en kommentar fra ministeren, men han har ikke haft lyst til at kommentere de igangværende forhandlinger.

Arbejdsmiljøindsatsen

En ny arbejdsmiljøindsats skal afløse den nuværende, der blev vedtaget i 2015, og som bygger på strategien fra 2011.

Dengang var strategien at prioritere områderne alvorlige ulykker, psykisk arbejdsmiljø og overbelastninger af muskel og skelet. Strategien har dog vist sig at fejle, og forbedringerne på de prioriterede indsatsområder er udeblevet. Derfor nedsatte regeringen i 2017 et ekspertudvalg, der skulle kigge danskernes arbejdsmiljø efter i sømmene.

Udvalget udkom i efteråret med 18 anbefalinger til en ny indsats, og det er disse anbefalinger, der nu danner rammerne om de igangværende forhandlinger.

GDPR