Enhedslisten vil have kortere arbejdsuge på finansloven

20210519-060819-L-1920x1277we
Enhedslisten vil igangsætte et forsøg, hvor udvalgte kommunalt ansatte får en 30 timers arbejdsuge. Det er et forslag til finansloven for næste år (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
6. jul. 2021 12.56
På finansloven for 2022 skal der afsættes penge til et forsøg med en arbejdsuge på 30 timer, mener EL.

Enhedslisten går ind til efterårets finanslovsforhandlinger med et krav om, at der skal afsættes 50,5 millioner kroner til et forsøg med en arbejdsuge på 30 timer.

Det fortæller Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez.

- I årtier har vi haft en umættelig vækst og produktivitet, som er gået ud over det gode liv. Og selv i det offentlige har konkurrencestaten presset medarbejderne så hårdt, at det ikke er unormalt at se folk gå ned med stress.

- Det går både ud over vores arbejdsmiljø generelt, men det rammer også vores samfund, siger hun.

50 millioner skal gå til, at op til 40 ansatte i ti kommuner kan arbejde 30 timer om ugen uden at gå ned i løn, og uden der kommer færre kolleger.

En halv million skal gå til vurdering og afrapportering af forsøgets resultater.

Forsøgsperioden skal være på to år, og der skal løbende måles på blandt andet trivsel, arbejdsmiljø og både psykisk og fysisk sundhed hos de ansatte.

- Det her er et af vores vigtige krav til finansloven, siger Victoria Velásquez.

Går projektet godt, skal det bredes ud, mener Enhedslisten.

- Vi håber, at flere kommuner vil lade sig inspirere til at indføre det og måske også andre steder i det offentlige, siger beskæftigelsesordføreren.

Socialdemokratiet er knap så overbevist om, at forsøget skal på finansloven.

- Vi anerkender, at det er et ønske fra Enhedslisten, men jeg tror ikke, at det bliver et socialdemokratisk ønske til finansloven, siger Henrik Møller, der er partiets beskæftigelsesordfører.

- Vi vil gerne have, at det er drevet af arbejdsmarkedets parter og ikke politisk drevet.

/ritzau/