Malersvend udsat for seksuel chikane på byggeplads: Fandt dybt krænkende tekster i elevator

20191213-112208-6-5760x3840ma
Genrefoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arbejdsgiveren havde ikke sørget for at skabe et chikanefrit miljø på byggeplads, hvor en malersvend kunne læse krænkende tekster om hende selv i en elevator. Firmaet skal nu betale stor erstatning og godtgørelse til kvinden, viser ny dom.

En malersvend blev i perioden fra august til december 2017 udsat for grov mobning og seksuel chikane på en byggeplads.

Hun kunne blandt andet læse dybt krænkende tekster om hende selv i en elevator på byggepladsen, ligesom hun også modtog teksterne på sms og personligt.

Den 1. juni i år afgjorde retten i Esbjerg, at malerfirmaet, hvor hun arbejdede, havde brudt både arbejdsmiljøloven og ligebehandlingsloven, fordi firmaet ikke havde sikret sig mod et chikanefrit miljø.

Det skriver advokathuset Elmer Advokater i en pressemeddelelse.

Som følge af chikanen blev malersvenden sygemeldt og fik senere stillet diagnosen uspecificeret belastningsreaktion.

LÆS OGSÅ: Opsigtsvækkende afgørelser i sager om psykisk arbejdsmiljø

Inden da havde hun forsøgt at få malerfirmaets to ejere til at stoppe krænkelserne. Men hun fik at vide, at hun bare skulle opfatte teksterne som et kompliment.

Den ene ejer malede på et tidspunkt de krænkende tekster over, men de blev opført igen kort tid efter.

Firma afviste erstatningsansvar

Malerfirmaet mente ikke, at de havde et erstatningsansvar i sagen, men den opfattelse var retten i Esbjerg ikke enig i. Den skadelidte kvinde har nu fået tilkendt en godtgørelse for svie og smerte og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste på i alt 136.000 kroner.

Det skete med henvisning til, at der havde været en årsagssammenhæng mellem den seksuelle chikane og psykiske gener, der førte til sygemeldingen.

Derudover fik hun tilkendt en godtgørelse efter ligebehandlingsloven på 30.000 kroner.

"Retten lagde i den forbindelse vægt på, at krænkelsen ikke alene var begrænset til den periode, hvor malersvenden arbejdede på byggepladsen, men at hun også i mindst et tilfælde blev konfronteret med de krænkende tekster på et tidspunkt, hvor hun arbejdede på en anden byggeplads," skriver Elmer Advokater i pressemeddelelsen.

Malerforbundet har ført sagen for malersvenden.

Det er sjældent psykiske arbejdsskader anerkendes. I 2021 blev godt syv procent anerkendt, hvilket er væsentligt lavere end for gennemsnittet for alle erhvervssygdomme, der tæller alt fra hudsygdomme og sygdomme i bevægeapparatet til psykiske skader.

Gennemsnittet for alle erhvervssygdomme lå således sidste år på en anerkendelsesprocent på 28 procent. Det fremgår af Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings årsrapport for 2021.

GDPR