EU-parlamentet vil skærpe asbest-regler

20210913-115653-6-1920x1123we__1_
Skilte med advarsel om asbestforurening ved Limfjorden vest for Aalborgs renseanlæg vest. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Forhandlingerne om en ny EU-grænseværdi for asbest er i gang med ny afstemning i EU-Parlamentet.

EU-Parlamentet har onsdag stemt for, at grænseværdien for asbest skal sænkes til en tiendedel af, hvad EU-Kommissionen lægger op til. Der er dermed lagt op til hårde forhandlinger. 

Det store spørgsmål er nu, om de kan få medlemslandene i Ministerrådet til at lægge sig fast på den værdi, de folkevalgte politikere i parlamentet er blevet enige om.

Parlamentet mener nemlig, at grænsen bør ligge på 1.000 fibre per kubikmeter luft. Til sammenligning ligger den nuværende værdi på hele 100.000 fibre per kubikmeter. Siden januar 2022 har den danske grænse ligget på 3.000 fibre per kubikmeter, som ellers er en af EU's laveste.  

Derudover lægger EU-Parlamentet op til, at målemetoden skal ændres til den mere nøjagtige elektronmikroskopi. Samtidig ønsker man også, at virksomheder skal autoriseres for at kunne arbejde med asbest. Derudover skal screening af bygninger før renovering og nedrivning sikre, at bygningsarbejdere ikke uforvarende arbejder i et asbestfyldt miljø.

Det forventes, at forhandlingerne afsluttes senest til efteråret. 

GDPR