EU-Parlamentet godkender lovforslag om bly og diisocyanater

20230907-105541-3-1920x1299we
Direktiv lægger op til, at der for første gang bliver indført en grænseværdi i EU for diisocyanater. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Flertal i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg har givet grønt lys til lovforslag om øget beskyttelse mod farlige stoffer.

Et flertal i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg har torsdag godkendt et lovforslag om øget beskyttelse mod farlige stoffer - herunder bly og de såkaldte diisocyanater.

Det glæder medlem af parlamentet for Enhedslisten Nikolaj Villumsen.

"Det her er intet mindre end en klar sejr for - i bogstaveligste forstand - millioner af lønmodtagere over hele EU. Både når det gælder bly og de skadelige diisocyanater, sikrer vi langt bedre arbejdsmiljøforhold, og samtidigt sætter vi en fed streg under, at der er behov for bedre beskyttelse mod farlige kemikalier - også i arbejdslivet," siger han i en pressemeddelelse.

Første EU-grænseværdi for diisocyanater

Den nuværende grænseværdi for bly i EU er fra 1982. Ifølge lovforslaget skal grænseværdien fremadrettet sænkes til under en fjerdedel.

Direktivet lægger samtidig op til, at der for første gang bliver indført en grænseværdi i EU for diisocyanater, der kan skade luftvejene, og som EU-Kommissionen anslår, at mindst 4,2 millioner europæiske lønmodtagere udsættes for hvert år.

Efter vedtagelsen af lovforslaget i beskæftigelsesudvalget er målsætningen ifølge Enhedslisten i næste uge at få godkendelse til at gå direkte i forhandlinger om lovforslaget med EU’s Ministerråd og EU-Kommissionen.

GDPR