EU-profil: Ministerrådets holdning er skadelig for lønmodtageres helbred

nikolajasbest
Der er langt mellem Ministerrådets og Europa-Parlamentets holdning til grænseværdier i forhold til asbest. Foto: Genevieve Engel/Europa-Parlamentet
I sidste uge nåede Ministerrådet til enighed om sin position til asbest. Den ligger tæt op ad både Danmarks og Europa-Kommissionens holdning til grænseværdier. Det fornøjer ikke Nikolaj Villumsen (EL), der er Europa-Parlamentets skyggeordfører.

Ministerrådet (Rådet) har netop forhandlet sig frem til sin position forud for de afsluttende forhandlinger om revidering af asbestdirektivet. Holdningen lægger sig tæt op ad Europa-Kommissionens udspil med en grænseværdi på 0,01 asbestfibre pr. cm³. 

“En bedre beskyttelse af arbejdstagere mod farerne ved asbest vil redde liv. EU's medlemslande skal sørge for en kraftig begrænsning af arbejdstageres eksponering for farerne ved asbest, og jeg er glad for, at de er parate til at gøre det,” siger Marian Jurečka, Tjekkiets vicepremierminister og arbejds- og socialminister i en pressemeddelelse. 

Den danske regerings mandat er også i tråd med Rådets og Europa-Kommissionens grænseværdi. 

Parlamentariker er skuffet

Og det frustrerer Nikolaj Villumsen, der har været ordfører på en forudgående betænkningsrapport, hvor Europa-Parlamentet kræver en grænseværdi, der er ti gange lavere. 

“Rådet lytter tydeligvis ikke til bekymringerne hos eksperter og alle de arbejdstagere, som udsættes for asbest. Parlamentets grænseværdi er den, der anbefales af videnskaben og af fagforeninger. Rådets holdning er ikke bare skuffende, den kan også ende med at være skadelig for arbejdernes helbred,” siger han i en pressemeddelelse.  

Villumsen er sammen med Marianne Vind (S) blevet udpeget som skyggeordfører på de kommende såkaldte trilog-forhandlinger mellem EU-Kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet. Ordfører og dermed chefforhandler på parlamentets vegne er den franske kræftlæge, Véronique Trillet-Lenoir, som deler parlamentsgruppe med Venstre og Radikale Venstre. 

Hun forventes at fremlægge et udkast til parlamentets position i midten af januar. 

GDPR