FGU-lærere udsættes for vold og trusler: Nu skal ny alarm sikre medarbejderne

20131001-155101-5-5760x3840ma
Mere end hver tiende medarbejder på landets FGU-institutioner har oplevet vold og trusler. Billedet har ikke noget med historien at gøre. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lærerne på landets FGU-skoler udsættes for vold og trusler, viser en spørgeskemaundersøgelse, som A4 Arbejdsmiljø har foretaget.

Frustrerede elever, der i afmagt kaster omkring sig med skolens interiør, er blandt de oplevelser, som Laura Dixen har haft som ansat på FGU Nord.

“De var sure, vrede og kastede med ting. Jeg fik en vandflaske kastet ned i gulvet foran mig, som gik i stykker,” siger Laura Dixen til A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Medarbejderflugt truer FGU: Dårligt arbejdsmiljø får knap halvdelen af de ansatte til at overveje nyt job

Laura Dixen er læse- og skrivevejleder ved FGU Nord, og hun står ikke alene med sine oplevelser, viser resultaterne af en ny spørgeskemaundersøgelse, som A4 Arbejdsmiljø har foretaget blandt 400 undervisere og vejledere på landets FGU-skoler. 135 har svaret.

A4 Arbejdsmiljøs undersøgelse

A4 Arbejdsmiljø har udsendt et spørgeskema til 400 tilfældigt valgte FGU-ansatte rundt omkring i landet. Blandt dem har 135 svaret tilbage.

De er blevet stillet en række spørgsmål, der blandt andet omhandler deres arbejdsmiljø, skoleledelse samt vold og trusler fra elever eller kolleger. I spørgeskemaet har de adspurgte haft mulighed for at uddybe besvarelserne i et kommentarfelt, hvilket mange har benyttet sig af.

De adspurgte har været sikret fuld anonymitet.

Når lærerstanden på FGU-skolerne møder ind om morgenen, er der en risiko for, at de bliver udsat for vold og trusler i løbet af arbejdsdagen.

A4 Arbejdsmiljøs undersøgelse viser, at 14 procent af de adspurgte har oplevet vold eller trusler om vold på deres FGU-arbejdsplads. Hovedsageligt af elever, der er udadreagerende. 84 procent svarer nej.

Turbulent opstart

Laura Dixen har været ansat ved FGU Nord fra begyndelsen. Hun blev efter eget ønske virksomhedsoverdraget fra VUC til FGU, da det ambitiøse skoleprojekt gik i luften i 2019. 

Hun fremhæver, at FGU Nord gennemgik en turbulent opstart, hvor personalet måtte tage imod en stor gruppe elever, imens man var presset på tid og plads. Det påvirkede nogle elever, der som konsekvens blev voldsomme og udadreagerende.

“Der var tilfælde, hvor eleverne væltede borde og stole, hvor vi måtte tilkalde ekstra bemanding. Vi har også haft elever, som blev bortvist, og efterfølgende er troppet op på skolen igen,” fortæller Laura Dixen til A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Oplevelse om natten fik FGU-læreren Johan til at sige stop: Vi svigter eleverne, og det er med vemod, at jeg søger væk

Ifølge Laura Dixen er der i løbet af årene kommet mere ro på elevgruppen, og antallet af voldsomme hændelser er faldet.

Man er dog på FGU Nord i gang med at indføre et system, hvor medarbejdere ved hjælp af en app kan sende en besked ud til deres kolleger, hvis de kommer i en nødsituation.

“Det gælder både brand, men også hvis der er en voldsepisode,” forklarer Laura Dixen.

Det handler om rammer

Flere af svarene i den spørgeskemaundersøgelse, som A4 Arbejdsmiljø har foretaget, peger på forhold, der minder om dem, som Laura Dixen beskriver.

Til spørgsmålet: “Har du været udsat for vold eller trusler om vold på din FGU-arbejdsplads af enten elever, kolleger eller andre?,” uddyber to respondenter:

“Jeg har to gange været udsat for trusler fra to forskellige elever.”

“Jeg har oplevet truende elever i form af opfarende adfærd.”

LÆS OGSÅ: 28 vidneudsagn fra FGU-ansatte om råt arbejdsmiljø: "Alle er så pressede, at omgangstonen er blevet hård"

Henrik Hvidesten, formanden for FGU Danmark, er velvidende om forholdene.

"Jeg tror, det handler om, at man er presset af de rammer, vi er blevet givet. Det er både medarbejdere og arbejdsgivere der er presset af rammerne. Man hører gentagne gange om, at elevtallene falder, og at man må lave tilpasninger ude på institutionerne, fordi økonomien ikke hænger sammen," siger han til A4 Arbejdsmiljø.

GDPR