Brandfolk kræver test: Frygter kræftfremkaldende stoffer

20100522-204609-6-1920x1280we__1_
Formand for Brandfolkenes Cancerforening vil have obligatoriske undersøgelser af landets brandfolk. (Arkivfoto) Foto: Ritzau Scanpix
I kølvandet på, at landets kommuner og regioner undersøger omfanget af PFOS-forurenede områder, kræver et voksende antal brandfolk nu at blive undersøgt for de sundhedsskadelige stoffer.

Flere organisationer for brandfolk frygter at deres medlemmer kan være ramt af de samme kræftfremkaldende stoffer PFOS og PFAS, som over 180 borgere i Korsør nu undersøges for efter at have indtaget forurenet kalvekød fra et område tæt på den lokale brandskole.

Det skriver Radio4.

Stofferne var nemlig en del af det brandslukningsskum, som ofte blev brugt af brandvæsenet herhjemme i perioden 1995-2011, inden det blev forbudt. Derfor kræver Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening, at der skal foretages obligatoriske undersøgelser af landets brandfolk.

- Vi mener, der skal laves screeningsprogram, hvor man sundhedstjekker samtlige brandfolk i Danmark. Selv om vi er stoppet med at bruge PFOS i vores slukningsskum for ti år siden, så ved vi jo, at det ligger i vores organismer, fortæller han til Radio4.

Kommunernes Landsforening har igennem Miljøstyrelsen nu opfordret alle landets kommuner til at udpege områder, hvor der stadig kan være forurenede arealer med det svært nedbrydelige PFOS. Det kan eksempelvis være ved brandskoler, flyvepladser eller øvelsescentre, hvor brandskummet har været brugt. Indtil videre skal flere end 150 områder undersøges.

Tommy Bækgaard Kjær mener, at det store fokus på PFOS-forureningen også bør overføres til brandfolk.

- Vi vil gerne have samme politiske aftale, som er indgået med frontpersonalet ude på landets coronaafsnit. For hvis de er i kontakt med smittede og selv bliver smittede, så er det en arbejdsrelateret skade. Samme ordning bør også gælde brandfolk, der har arbejdet med skum op til 2011, og som er syge i dag, fortæller han.

Tidligere har Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk krævet en lignende undersøgelse. Ligesom Beredskabsstyrelsen udtalte i maj til Jyllands-Posten, at den ønskede en undersøgelse af om brugen af brandskum med PFOS kan have givet påvirkninger af Beredskabsstyrelsens personel. Samme ønske kommer nu fra flere faglige organisationer.

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi stadig bliver holdt ude af undersøgelserne på det her område. Jeg bekymrer mig da over, at flere af mine kolleger i dag er alvorligt syge – måske fordi de tidligere gik rundt i det her skum, siger Keld Rasmussen, formand i Brandfolkenes Organisation.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er klar til at imødekomme kravet fra brandfolkene.

- Vi skal have taget blodprøver på de her brandfolk. Det må være det letteste at gøre for at finde en afklaring. Derfor vil jeg stille sundhedsministeren spørgsmål om, hvorvidt vi kan få den her gruppe undersøgt, siger hun.

GDPR