Måling:
Flertal af danskerne: Arbejdsmiljø er vigtigt for vores kryds i stemmeboksen

FWGetImage__87_
Et arbejdsmiljø med plads til smil og overskud, er vigtigt for danskerne. Men det er også vigtigt for, hvor de sætter deres kryds ved næste folketingsvalg, viser ny måling. Arkivfoto Foto: Foto: Anne Bæk/ Ritzau Scanpix
53 procent af danskerne har et særligt øje for politikere, der gør en indsats for arbejdsmiljøet. Forsker tvivler dog på, at arbejdsmiljøet bliver et stort valgtema.

For mange danskere kommer arbejdsmiljø til at spille en rolle, når de om kort tid står i stemmeboksen og skal afgive deres kryds ved folketingsvalget.

I hvert fald viser en ny Epnion-måling foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at et flertal på 53 procent mener, at det er 'vigtigt' eller 'meget vigtigt', at det parti, de stemmer på, gør noget aktivt for at forbedre arbejdsmiljøet på det danske arbejdsmarked.

Målingen glæder Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Han oplever, at lønmodtagerne går op i et godt arbejdsmiljø.

- Arbejdsmiljøet i Danmark er rigtig hårdt – både det fysiske og psykiske. Arbejdsmiljøet bliver faktisk værre for hvert år, der går. Derfor er der brug for, at vi får ændret kurs og får forbedret lønmodtagernes arbejdsliv markant, siger han til Avisen.dk.

FH-næstformanden mener, det er på tide, at politikerne tager bestik af situationen.

- Jeg håber, politikerne på Christiansborg begynder at tage arbejdsmiljøet mere alvorligt og sætter handling bag ordene. De skal komme med konkrete bud på at få forbedret arbejdsmiljøet og ikke kun nævne det i politiske skåltaler. Der er brug for, at vi får genoprettet Arbejdstilsynet. Igennem 10 år er det blevet beskåret med mere end 180 millioner kroner, siger Morten Skov Christiansen.

"Det gør da indtryk"
Blandt Socialdemokratiets vælgere svarer hele 76 procent, at arbejdsmiljøet er ’meget vigtigt’ for, hvor krydset skal sættes. Det glæder Lennart Damsbo-Andersen, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget i Folketinget for Socialdemokratiet.

- Det gør da indtryk på mig, og jeg havde da også håbet, det forholdt sig sådan. Når jeg kommer rundt til møder i landet, kan jeg mærke, at danskerne er meget optaget af arbejdsmiljø. Jeg er glad for, at det slår igennem i målingen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Får det jer til at rette et større fokus på arbejdsmiljøet i jeres kommende valgkampagne?

- Det er svært at sige, hvordan tingene kommer til at lande. Tilbagetrækning og pensionsalder er et tema, der trænger sig på, og i min optik hænger arbejdsmiljø og tilbagetrækning sammen, siger socialdemokraten.

Ifølge Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet, er det dog tvivlsomt, om arbejdsmiljø bliver et ligeså omfattende valgtema som eksempelvis udlændinge. Til det er uenighederne om arbejdsmiljø for små, mener han. 

- De temaer, der får gennemslagskraft i en valgkamp, er typisk dem, hvor partierne er markant uenige. Alle er jo enige om, at de vil have et bedre arbejdsmiljø, siger han. 

1.500 arbejdsmiljørepræsentanter mødes 
Arbejdsmiljø er også på dagsordenen, når 1.500 arbejdsmiljørepræsentanter tirsdag mødes ved en konference i Odense arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Konferencen er startskuddet i FH’s storstilede kampagne, Arbejdsmiljørepræsentantåret 2019, hvor den nye hovedorganisation gennem kurser, kampagner og netværk sætter fokus på de lønmodtagere, der gør en ekstra indsats for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

Tirsdag vil de 1.500 arbejdsmiljørepræsentanter dele erfaringer og støtte hinanden i indsatsen for at forbedre arbejdsvilkårene for dem selv og deres kolleger. 

Tid og efteruddannelse er vigtigt
LO og FTF, der fra årsskiftet er fusioneret til Fagbevægelsens Hovedorganisation, undersøgte sidste år arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår. Undersøgelserne viste, at tid og manglende tilbud om efteruddannelse er de væsentligste hæmsko i arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde.

Det skal der laves om på, mener Morten Skov Christiansen.

- Arbejdsmiljørepræsentanterne spiller en helt central rolle sammen med ledelsen, når der skal skabes forandringer ude på arbejdspladserne. Det er den danske model i sin essens, når lønmodtagere og arbejdsgivere går sammen og finder fælles løsninger. Vi kan i fællesskab skabe et rigtig godt arbejdsliv for danskerne, hvis vi vil, siger FH-næstformanden.

Et andet aspekt, FH vil sætte fokus på med 2019-kampagnen, er at få flere unge til at påtage sig hvervet som arbejdsmiljørepræsentant. Kun to procent i alderen 20-29 år har påtaget sig opgaven, mens 12 procent af de 30-39-årige har gjort det, viser LO’s undersøgelse fra 2018.

- Det er et påfaldende lille antal arbejdsmiljørepræsentanter blandt de unge, og vi må se på, om der er nogle strukturelle udfordringer, der gør sig gældende, siger Morten Skov Christiansen.

FH vil i løbet af 2019 arrangere 200 arrangementer for arbejdsmiljørepræsentanterne rundt omkring i landet.

[factbox="maling"]

GDPR