Folkemødet 2023: Her er redaktørens 10 udvalgte events om arbejdsmiljø

20210618-170320-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til Folkemødet i 2021. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Programmet til dette års folkemøde er spækket med gode debatter og events om alt fra fire dages arbejdsuge, til hvordan vi skal håndtere asbest i fremtiden. A4 Arbejdsmiljø har samlet de ti bedste bud på debatter om arbejdsmiljø, som du ikke må gå glip af.

15. til 17. juni er det tid til dette års folkemøde i Allinge på Bornholm. 

A4 Arbejdsmiljø har kigget årets program for Folkemødet igennem, og udvalgt ti debatter, events og oplæg, som du bør kigge nærmere på, hvis du har en særlig interesse for arbejdsmiljøet. 

TORSDAG

Få et sundhedstjek i Arbejdsmiljø Loungen

Start folkemødet ud med et tjek af, hvor sund du egentlig er. I Arbejdsmiljøloungen står tre sygeplejersker til rådighed, der tjekker dit blodtryk, din vægt, kropssammensætning og din kropsalder. For din sundhed siger meget om dit arbejdsmiljø og din livsstil. 

Klokken 11:00 - 12:00 i Arbejdsmiljøloungen (G14). Arrangeret af Branchefællesskabet for arbejdsmiljø for transport, service, turisme og jord til bord. 

Det væredygtige arbejdsliv - varm luft eller virkelighed?

Hvordan får man langtidsholdbare medarbejdere i trivsel og balance, når man leder en lille virksomhed? Danmark er et land af små og mellemstore virksomheder, hvor der hverken er en HR-afdeling eller en stor arbejdsmiljøorganisation. Mød iværksætteren Mia Wagner, Krifa-direktør Helene Riis Lindholm, lederen af en lille produktionsvirksomhed og Mark Palmberg, administrende direktør i GF Forsikring. Moderator Peter Lund Madsen supplerer med sin faglige viden og inddrager jordnære eksempler fra hverdagens arbejdsliv.

Klokken 14:00-14:45 hos F&P (G3). Arrangeret af GF Forsikring og GF Fonden

FREDAG

Hjernepauser – bliv den bedste udgave af dig selv

Hjernen holder aldrig fri, men den har løbende brug for hvile. Hvor mange pauser bør man holde i løbet af en dag, og hvad er en god pause for dig? Kom forbi Lundbeckfondens telt, og hør, hvordan gode pauser kan køle hjernen ned, før den bliver overophedet i en presset hverdag. Få inspiration til, hvordan du selv kan arbejde med dit mentale gearskifte og derved sænke stressniveauet og blive mere effektiv. Mød ledelsesrådgiver og forfatter Pia Hauge, som har arbejdet med hjerneforskning og eksperimenteret med pausekulturen på arbejdspladser og i organisationer i mange år. 

Deltagere er Peter Lund Madsen, moderator, læge og foredragsholder, samt Pia Hauge, ledelsesrådgiver og forfatter.

Klokken 09:15-10:00 på Folkemødescenen (J29). Arrangeret af Lundbeckfonden

Hvordan tiltrækker og fastholder arbejdspladser unge?

Arbejdspladsers evne til at skabe et attraktivt arbejdsmiljø for den nye generation af medarbejdere betyder mere end nogensinde. Læg vejen forbi Arbejdsmiljø Loungen, og bidrag til dialogen, når arbejdsmarkedets parter, politikere og unge debatterer, hvordan danske arbejdsplader skaber et godt arbejdsmiljø og en arbejdspladskultur, som kan tiltrække og fastholde unge og nyansatte.

Deltagere er Sólbjørg Jakobsen, beskæftigelses- og ligestillingsordfører for Liberal Alliance, Carl Emil Lind Christensen, næstformand i Danmarks Socialdemokratiske ungdom (DSU), Christina Sode Haslund, politisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening, Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Niklas Stenbye, formand for Venstres Ungdom Bornholm, samt Astrid Carøe, ordfører for ungdomsuddannelser, arbejdsmiljø, ligestilling og LGBT+ for Socialistisk Folkeparti.

Klokken 09:45-10:25 I Arbejdsmiljøloungen (G14). Arrangeret af Arbejdsmiljørådet

Fremtidens arbejdsmarked: Hvornår er din chef en algoritme?

Arbejdsmarkedet gennemgår i disse år en digital transformation og med det følger nye teknologiske muligheder for kontrol og ledelse med følger for både lønmodtagere og arbejdsgivere. Tag med, når FH og DA stiller skarpt på algoritmeledelses betydning for fremtidens danske model.

Deltagere er Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Kristian Madsen, chefredaktør for A4 Medier, Kasper Edwards, seniorforsker ved DTU, samt Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. 

Klokken 11:15-12:00 på FH Hovedscenen. Arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation

Er Danmark ved at gå ned med stress?

Stress er i de seneste år blevet betragtet som en folkesygdom. 10-12 procent af danskerne oplever symptomer på alvorlig stress hver dag, og undersøgelser viser, at omkring 370.000 danske lønmodtagere føler sig stressede. Det står også slemt til blandt de unge, hvor den seneste nationale sundhedsprofil viser, at 34,4 procent af de unge kvinder mellem 16 og 24 år har et lavt selvvurderet mentalt helbred. Det er utrygt for den enkelte, men også i et arbejdsmarkedsperspektiv er det bekymrende, da de unge mennesker er fremtidens medarbejdere. Hvad er årsagerne til den udbredte stress og mentale mistrivsel, og hvad skal vi gøre for at vende den triste udvikling? 

Deltagere er Bo Netterstrøm, læge og stressekspert, Peter Hermann, administrerende direktør for Topdanmark, Vibeke Lunding-Gregersen, psykolog og direktør i Mindwork, samt Bodil Nordestgaard Ismiris, direktør i Lederne.

Klokken 12:30-13:15 hos (G3) F&P. Arrangeret af Forsikring & Pension

4-dages arbejdsuge: Fra langhåret idé til realistisk mulighed

Der eksperimenteres på flere og flere arbejdspladser med at indføre fire dages arbejdsuge. Men er det overhovedet en realistisk mulighed i en tid, hvor vi i forvejen kæmper for at have kvalificeret arbejdskraft nok? I denne debat fokuserer Teknisk Landsforbund på nogle af de konkrete erfaringer med fire dages arbejdsuge blandt virksomheder og medarbejdere. Hvordan gribes omstillingen an i praksis? Hvilke modeller fungerer bedst til hvilke virksomheder? Hvad skal man være særligt opmærksom på, og hvordan sikrer vi, at vi ikke bare skaber et endnu højere arbejdstempo med stress og sygemeldinger, når den første eufori har lagt sig? 

Deltagere er Claus Hansen, teknisk assistent i Skive Vand, Jannik Frank Petersen, forbundsformand for Teknisk Landsforbund, Jes Stein Pedersen, journalist for Politiken, Vibe Klarup, generalsekretær for Amnesty, samt Pernille Garde Abildgaard, direktør for og stifter af Take Back Time.

Klokken 13:15-14:00 i FH Loungen (D1). Arrangeret af Teknisk Landsforbund

Walk the talk: Fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet

Hvad kan arbejdspladsen gøre for at fastholde deres seniormedarbejdere? Den demografiske udvikling ændrer sig mod en større og ældre befolkningsgruppe i Danmark. Det øger blandt andet risikoen for mangel på arbejdskraft både nu og i fremtiden. Især tilrettelæggelse og indflydelse på arbejdstiden ud fra egne behov, nedsat tid, flere seniordage, at det bedre kan betale sig økonomisk, og at mindre fysiske anstrengende arbejde har betydning for at blive på arbejdsmarkedet.

Deltagere er Karina Glies Vincents Seeberg, ph.d.-studerende ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, samt Mette Mandrup, generalsekretær for Dansk Firmaidræt. 

Klokken 15:30-16:15 i  Arbejdsmiljø Loungen (G14). Arrangeret af NFA, Dansk Firmaidræt, Arbejdsmiljø Loungen, BFA Handel, Finans og Kontor, BFA Velfærd og Offentlig administration

Fremtidens lederskab

Vores måde at arbejde og organisere os på er under forandring. Flere og flere mennesker sætter spørgsmålstegn ved den måde, deres arbejde er tilrettelagt på, og flere end nogensinde før mistrives. Langt færre unge ønsker at være ledere. Sidder vi fast i fortidens succeskriterer, menneskesyn og organisationsdesign?

Deltagere er Louise Dinesen, erhvervspsykolog og ekspert i kriseledelse ved Dinesen & You, Barbara Isaksen, forkvinde for Women in AI, samt Stine Bjerre Herdel, ledelsesredaktør i Ugebrevet Mandag Morgen.

Klokken 17:30-19:00 på Folkescenen (N6). Arrangeret af Ugebrevet Mandag Morgen

LØRDAG

Asbest dræber flere end trafikken, hvornår gør vi noget?
 
Asbest dræber flere, end der dør i trafikken. I foråret 2023 gik alle Folketingets partier bag en nye arbejdsmiljøaftale der blandt andet indeholder tiltag, der skal sikre, at ingen rammes af asbest. Herunder et historisk krav om en autorisationsordning. Nogle jubler, mens andre mener, vi ikke er helt i mål – hvorfor?

Deltagere er Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti, Jan Hyldgaard Christensen, tømrer og underviser i asbest ved AMU- og erhvervs-uddannelser, Michael Kamstrup Søndergaard, administrerende direktør for Kingo Karlsen, Thomas Skriver Jensen, erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Johnni Hansen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, Nicolai Schäfer fra snedker-tømrerbrancheklubben i København, Lene Krabbe Dahl, forbundssekretær i 3F, samt Claus von Elling, gruppeformand for Byggegruppen i 3F.

Klokken 12:15-13:00 hos FOA Ungdom og 3F Ungdom (D8)

GDPR