Stor uvidenhed om regler for hjemmearbejde: Forsikringskæmpe anker flere sager

20210108-185930-4-1920x1280we
Lønmodtagere og virksomhedsledere er i tvivl om, hvorvidt arbejdsgiverforsikring også gælder, hvis man kommer til skade på hjemmekontoret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lønmodtagere og virksomhedsledere er i tvivl om, hvorvidt arbejdsgiverforsikring også gælder, hvis man kommer til skade på hjemmekontoret. Forsikringsselskab kritiserer AES' sagsbehandling.

Du sidder på hjemmekontoret og bliver kaffetørstig. Idet du rejser dig op, slår du hovedet op i skråvæggen og får en flænge.

Kan skaden anmeldes som en arbejdsskade?

Det og lignende eksempler kan hurtigt blive aktuelt for en del danskere, når mange efter coronakrisen vil fortsætte med ugentlige hjemmearbejdsdage.

LÆS OGSÅ: Er uheldet på hjemmekontoret en arbejdsskade? Her er svarene, du skal kende

Emnet optager i den grad også ledelserne i store danske virksomheder. Det fortæller forsikringsselskabet If Forsikring, der på det seneste har oplevet en stigning i henvendelser fra kunder.

- Forsikringsspørgsmål omkring hjemmearbejde er nyt for mange. Arbejdsskadeforsikring i forhold til hjemmearbejde har ikke været på virksomhedernes radar før corona. Når vi aktivt er gået ud og gjort opmærksom på de her ting, bliver virksomhederne bevidste om, at det er noget de skal være opmærksomme på. Bevidstheden er kommet i takt med krisen, forklarer Helle Marianne Olesen, leder af personskadeforsikring i If Forsikring.

En ny YouGov-måling viser, at kun godt hver tredje hjemmearbejdende ved, om de er dækket af arbejdsgiverens forsikring, hvis de kommer til skade under hjemmearbejdet. 27 procent mener sågar, at arbejdsgiverforsikringen slet ikke gælder på privatadressen.

Uigennemskuelig sagsbehandling

Hvis man eksempelvis snubler over computerledningen, mens man arbejder, og kommer til skade, vil det sandsynligvis blive anerkendt som en arbejdsskade. Men kommer fingeren i klemme i plæneklipperen i en pause, vil det sandsynligvis ikke.

I AES er praksis ikke konsistent. Nogle gange kommer det an på, hvilken skadebehandler der skal vurdere sagerne. Det beror meget på skøn (..)
Helle Marianne Olesen, personskadechef, If Forsikring

Men der er også mange gråzoner.

If Forsikring har været lodret uenige i enkelte afgørelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som selskabet derfor har anket til Ankestyrelsen for at få en second opinion. Det gør det nemmere at forklare kunder, hvor meget forsikringen dækker, når medarbejdere kommer til skade i hjemmet, lyder det fra If Forsikring.

- I AES er praksis ikke konsistent. Nogle gange kommer det an på, hvilken skadebehandler der skal vurdere sagerne. Det beror meget på skøn, så det kan være rigtig svært at vurdere, om en skade er en arbejdsskade, der er sket under hjemmearbejde. Vi har anket flere forskellige afgørelser, også med gunst for den skadelidte.

- Vi synes, det har været uigennemskueligt, hvornår ansatte har været omfattet af arbejdsgiverens forsikring. Derfor ønsker vi at tilbyde et supplement for netop distancearbejde, så virksomhederne kan få fjernet usikkerheden, siger Helle Marianne Olesen.

AES: Konkret vurdering hver gang

AES afviser, at afgørelserne ofte beror på skøn. Men selvfølgelig fortolkes lovgivningen hver gang, der træffes afgørelser i arbejdsskadesager. Også i sager om hjemmearbejde, forklarer AES.

- Når en skade sker under hjemmearbejde, skal vi vurdere, om den er omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Det er en konkret vurdering i hver enkelt sag. Vi følger den praksis, som er fastlagt af Ankestyrelsen. To sager, der umiddelbart ligner hinanden, kan have detaljer, der gør dem forskellige, forklarer Lone Frosch, afdelingschef i AES, i et skriftligt svar.

LÆS OGSÅ: Klar sammenhæng mellem stress og sygefravær: Nu kan økonomiske konsekvenser afdækkes

I Topdanmark har man kun fået få henvendelser fra kunder, der har været i vildrede om forsikringens dækning i forhold til hjemmearbejde.

- Vi har ikke oplevet tvivlsspørgsmål fra kunder i et stort omfang. Selvfølgelig vil der være tilfælde, man kan diskutere i forhold til, om en skade sker i forbindelse med en arbejdssituation derhjemme eller ikke. I Topdanmark fokuserer vi på at fortælle kunderne, at de er dækket på samme måde derhjemme som på arbejdspladsen, siger Monica Diaz, ledelsesdirektør i Topdanmark.

Private og offentlige arbejdspladser ruster sig lige nu til en tilværelse efter corona, hvor der vil være mere distancearbejde. I februar viste en undersøgelse fra Dansk Industri, at 90.000 flere vil arbejde hjemmefra efter krisen i forhold til tidligere.

GDPR