Forskere: Gør træning i arbejdstiden obligatorisk

20120208-152035-7-1920x1280we
Vi sidder i højere grad foran skærmen på jobbet. Motion bør derfor være obligatorisk på jobbet, lyder det fra forskere (Arkivfoto). Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
10. aug. 2020 10.39
Alt for mange timers stillesiddende eller monotont arbejde bringer os i ubalance. Derfor bør vi motionere på jobbet, siger forskere.

Mennesket løber ikke længere for at overleve. I dag tjener mange til føden ved at sidde på den flade foran skærmen dagen lang.

Nemt og bekvemt måske, men meget tyder på, at det stillesiddende arbejdsliv ikke er optimalt for kroppens sundhed. Det skriver Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ. Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe fisse efter mig'

Flere hundrede tusinder danskere er overvægtige. Over 240.000 har type 2-diabetes, og undersøgelser viser, at en tredjedel hver uge har ondt i nakke eller skuldre.

»Vi er nødt til at tænke ud af boksen og ændre hele samfundet,« siger forfatter og foredragsholder Chris MacDonald til Videnskab.dk. Han har forsket i motion som behandling mod type 2-diabetes sammen med forskere fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Vi er endt i et genetisk mismatch. Helt ude af trit med vores genetik, der er lige så gammel som de jæger-samlere, der til fods nedlagde dyrene på den afrikanske savanne, skriver Chris MacDonald i sin seneste bog ‘Ikke til forhandling - Livets ligning’.

Mennesket er ikke skabt til at bevæge sig så lidt, som det gør i dag, skriver han. Det inaktive moderne liv gør os syge. For at komme i balance skal vi have mere motion ind i dagligdagen.

»Vi kan for eksempel begynde at tænke træning ind i forbindelse med arbejdspladser,« foreslår Chris MacDonald.

»I løbet af de næste tyve år håber jeg, at det bliver en integreret del af vores kultur, at vi selvfølgelig har en halv time i løbet af arbejdsdagen, hvor vi motionerer. Det skal være noget, vi bare gør. Ligesom vi spiser frokost,« tilføjer han.

Motion bør være obligatorisk på jobbet, lyder det også fra forskere.

»Det skal være acceptabelt, at træning er noget, man bruger arbejdstid på. Så alle de mennesker, der aldrig får dyrket motion i fritiden, fordi de ikke har tid og overskud, får det gjort,« siger Just Bendix Justesen, der med sine kollegaer fra SDU har lavet et forsøg, som viser, at der er en sammenhæng mellem træning i arbejdstiden og bedre helbred.

I forsøget blev 200 kontoransatte, der dyrkede en times ugentlig motion i arbejdstiden, sammenlignet med 200 andre der ikke trænede.

Kontoransatte, der trænede en time om ugen, mens de var på arbejde, havde et signifikant bedre helbred målt på blandt andet kondition og blodtryk end kontrolgruppen, viser studiet, som er publiceret i Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Professor emeritus Helge Hvid, som ikke har forsket i træning i arbejdstiden, men til gengæld har mange års erfaring som arbejdsmiljøforsker, er dog forbeholden overfor ideen om at indføre obligatorisk motion.

»Jeg er bange for, at der er en del medarbejdere, som ikke synes, det er en god idé. De vil opfatte det som utidig indblanding i deres måde at leve livet på,« siger Helge Hvid, der er professor emeritus på Roskilde Universitets Center for Arbejdslivsforskning.

»Nogle mennesker synes ikke, at arbejdspladsen skal bestemme, om de skal motionere eller ej. Det er man nødt til at tage højde for. Hvis der opstår for stor modstand, virker det ikke,« fortsætter han.