Ny forskning: Mobning på jobbet øger risiko for selvmord

20181021-181536-3-4928x3280ma
Har du været mobbet de seneste 12 måneder, har du en øget risiko for selvmord eller selvmordsforsøg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Medarbejdere har en højere risiko for selvmordsforsøg eller selvmord, hvis de har oplevet mobning på arbejdspladsen, viser ny forskning. Problemet er "særdeles alvorligt", mener seniorforsker.

Er du blevet mobbet de seneste 12 måneder, har du en øget risiko for selvmord eller selvmordsforsøg.

Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Københavns Universitet og andre forskningsinstitutioner.

Konkret har mobbede 1,7 gange større risiko for at tage livet af sig selv eller gøre forsøget.

LÆS OGSÅ: Skal sikre bedre trivsel: 48 chefer i kommuner og regioner sendes på skolebænken til efteråret

Forskningsresultatet er opsigtsvækkende, vurderer Thomas Clausen, seniorforsker på NFA og én af forfatterne til studiet.

"Vi ved fra tidligere undersøgelser, at personer, der svarer, at de har været udsat for mobning på arbejdspladsen har en større risiko for depressive lidelser, langvarigt sygefravær og udstødelse fra arbejdsmarkedet. Så det her studie understreger, hvor farligt mobning kan være og, at det er endnu mere alvorligt, end hvad forskningen hidtil har vist," siger han.

Forsker: Særdeles alvorligt

Noget tyder på, at mobbede mænd har en væsentligt større risiko for selvmord og selvmordsforsøg. Resultaterne viser, at risikoen er næsten tre gange højere hos mænd, der har været udsat for mobning på arbejdspladsen sammenlignet med mænd, der ikke har.

Forskningen bygger på danske datasæt og en række spørgeskemaundersøgelser med knap 100.000 personer. Undersøgelserne er gennemført fra 2004 til 2014, og deltagernes gennemsnitsalder er 44 år.

Cirka 10 procent af deltagerne har tilkendegivet, at de har været udsat for mobning på jobbet det seneste år. Og det er en høj andel, mener Thomas Clausen.

"Det viser jo, at mobning er udbredt på danske arbejdspladser. Så resultaterne fra denne og andre undersøgelser bekræfter vores indtryk af, at mobning er en påvirkning i det psykiske arbejdsmiljø, som man skal tage endda særdeles alvorligt," siger seniorforskeren.

GDPR