Forsøg: Arbejdspladser er bedre forberedte, når de får tilsynsbesøg varslet på forhånd

20210709-120254-2-1920x1280we__1_
Arbejdstilsynet kører færre gange forgæves ud på tilsynsbesøg, når eks. hjemmeplejen er blevet varslet på forhånd, viser ny analyse. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Arbejdstilsynet kører færre gange forgæves ud på tilsynsbesøg, når arbejdspladser er blevet varslet, viser ny analyse. Typen af tilsynsbesøg har ingen betydning for mængden af påbud til arbejdspladser, fremgår det.

Arbejdspladser er bedre forberedte, når de får besøg af Arbejdstilsynet, hvis besøgene er anmeldt på forhånd.

Det konkluderer tilsynet i en analyse på baggrund af et forsøg med tilsyn i rengøringsbranchen, på døgninstitutioner og i hjemmeplejen.

Ifølge Arbejdstilsynet er 23 procent af arbejdspladserne forberedte på tilsynsbesøg, når besøgene er uanmeldte, mens hele 56 procent er forberedte, når besøgene er anmeldt i et brev 5-10 arbejdsdage, inden tilsynsførende banker på døren.

"Alt-andet-lige er bedre forberedte virksomheder positivt i relation til tilsynsbesøget, da det giver bedre forudsætninger for at have en relevant dialog om virksomhedens arbejdsmiljø på tilsynet."

"Derudover medfører indsatsen, at både arbejdsmiljørepræsentanten og lederen oftere er til stede og har tid til at deltage i tilsynet, hvilket er væsentligt i forbindelse med alle tilsynsforløb," skriver Arbejdstilsynet i analysen.

Ingen betydning for mængden af påbud

Antallet af gange, tilsynet må køre forgæves på tilsynsbesøg, reduceres fra 16 til 8 procent, når besøgene er varslet på forhånd.

Forsøget viser også, at der bliver afgivet stort set lige så mange påbud til arbejdspladser, der har fået besøg anmeldt som de, der ikke har fået det anmeldt.

LÆS OGSÅ: Stor kortlægning: Rådgivning om arbejdsmiljøet buldrer frem

"Dette er væsentligt, idet en bekymring ved at anmelde tilsynet kunne være, at virksomhederne får mulighed for at skjule relevante arbejdsmiljøproblemer. I spørgeskemadata ses desuden, at de tilsynsførende heller ikke har øget mistanke om, at der skjules relevante arbejdsmiljøproblemer hos virksomheder, der har fået anmeldt tilsynet," skriver Arbejdstilsynet.

Læs hele analysen her.

Kort om forsøget

Alle virksomheder i forsøget har modtaget et brev, hvor de varsles om, at Arbejdstilsynet kommer på besøg om 1-12 måneder.

Dette brev indeholder også information om, hvordan virksomheden kan forberede sig på tilsynet. Oveni dette har halvdelen af virksomhederne modtaget et anmeldebrev. Idet virksomhederne er tilfældigt inddelt i en anmelde-gruppe og kontrolgruppe,
er vi i stand til ret præcist at til at måle effekten af anmeldebrevet på en række udfaldsmål.

Der indgår i alt 1.219 tilsyn i forsøget. Analysen baserer sig på data fra Arbejdstilsynets registre samt spørgeskemabesvarelser fra tilsynsførende, som er besvaret umiddelbart efter første tilsynsbesøg på virksomhederne.

Kilde: Arbejdstilsynet

GDPR