Se listen: Disse job er fysisk hårdest

20210324-112412-L-1920x1280we
Tømrere og snedkere ligger i toppen af nyt indeks over fysiske krævende job. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Forskere præsenterer nyt indeks over, hvor fysisk krævende forskellige job er. Indekset kan bruges til at lave arbejdsmiljøindsatser målrettet den enkelte branche, lyder det fra professor.

Malere, murere og tømrere.

Det er nogle af de jobgrupper, der har det absolut fysisk hårdeste arbejdsliv.

Det viser et nyt indeks fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der ud fra forskellige faktorer måler hvilke job, der er fysisk hårdest.

Til gengæld oplever revisorer, it-konsulenter og jurister færrest fysiske belastninger på jobbet.

- Der er stor forskel på, hvor fysisk krævende de forskellige jobs er. Mens nogle medarbejdere er næsten helt stillesiddende, er der andre, der bruger kroppen rigtig meget i løbet af arbejdsdagen. Det har stor betydning for hvilke indsatser, der er behov for i forhold til at fremme et mere sundt og sikkert arbejdsmiljø, forklarer NFA-professor Lars L. Andersen.

I det fysiske indeks indgår flere ergonomiske faktorer, der er afgørende for fysisk nedslidning.

Man har kigget på de brancher, hvor flest lønmodtagere er udfordret af gående eller stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub og træk og løft og bæring.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet ’Sund og sikker hele arbejdslivet’. 69.117 raske lønmodtagere deltager i projektet.

GDPR