Projektleders gode råd: Sådan får din kommune succes med helbredstjek af medarbejdere

aring-medium_32
Projektleder Anders Ring fra Mariagerfjord Kommune. Foto: Pressefoto
Fire ting er afgørende for, om andre kommuner kan gøre Mariagerfjord Kommune kunsten efter, når det handler om at få succes med gratis helbredstjek af medarbejderne på private og offentlige arbejdspladser.

Dialog, tid og samarbejde på tværs.

Det er nøgleordene bag Mariagerfjord Kommunes succes med projektet ’Syn for sagen’, der består af et gratis helbredstjek og opfølgning af kommunale og private medarbejdere i kommunen.

Primus motor i projektet er blandt andre projektleder Anders Ring fra sundhedsafdelingen. Han giver fire gode råd til andre kommuner, der vil forsøge sig med lignende projekter om sundhedsfremme, der kan nedbringe sygefraværet og styrke den økonomiske bundlinje i kommuner såvel som private virksomheder.

1. Nedbryd siloerne

I Mariagerfjord Kommune har sundhedsafdelingen og arbejdsmarkedsafdelingen arbejdet sammen om projektet. Konsulenter har siden projektet startede op den 1. januar 2018 besøgt 30 arbejdspladser i kommunen, og her har 1.256 medarbejdere takket ja til tilbuddet om et helbredstjek.

LÆS OGSÅ: Mariagerfjord Kommune tilbyder gratis helbredstjek: Sygefravær nedbragt med op til 175 procent

Ifølge Anders Ring har det været nødvendigt at nedbryde siloerne mellem sundheds- og arbejdsmarkedsafdelingen.

- Man skal være enige om det på ledelsesniveau, når man skal samarbejde på tværs. Og man skal afsætte den tid, det kræver at udvikle organisationen omkring det.

- Organisationsopbygningen er virkelig vigtig. Når først den er på plads, er det nemmere at gå i gang. Vi har ikke brugt kræfter på markedsføring af projektet overhovedet, forklarer projektlederen.

2. I virksomhedernes tempo

Når man besøger private virksomheder og fortæller dem om gratis helbredstjek til medarbejderne, er det vigtigt, at man gør det i deres tempo, mener Anders Ring.

Langt de fleste virksomheder har taget godt imod tilbuddet, men nogle har haft brug for mere tid.

- Når vi kobler medarbejdernes sundhed sammen med den økonomiske bundlinje, køber virksomhedslederne ind på det, forklarer Anders Ring.

3. Erfaring ind under huden

- Det er vigtigt, at de konsulenter, der besøger virksomhederne, får noget erfaring ind under huden. Det er den ballast, der skal til, for at kunne lave noget, der er rigtig godt. Vi har en fysioterapeut, der har lavet omkring 1.000 helbredstjek. Det giver en vis ballast og kendskab til medarbejderes sundhed og mulige løsninger, siger projektlederen.

4. Partnerskaber

Som kommune kan man med fordel indgå partnerskaber om sundhedsfremmende tiltag med fagforeninger eller idrætsforeninger, mener Anders Ring.

- På nogle af de virksomheder, vi har besøgt, har 3F i forvejen haft indsatser kørende. Der har givet en god synergi mellem vores indsatser, lyder det.

GDPR