Trods massiv underbetaling og voldsomt arbejdsmiljø: Flere kommuner holder fast i Nemlig-selskab

Sk__rmbillede_2021-05-19_kl._11.23.04
Borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V). Foto: Pressefoto/Greve Kommune
En række kommuner er endnu ikke klar til at bryde samarbejdet med Nemlig-selskab, selvom chauffører i selskabet ifølge Københavns Kommune er blevet underbetalt og har været udsat for kritisabelt arbejdsmiljø.

Trods Københavns Kommunes afsløringer af alvorlige brud på løn- og arbejdsforhold er flere kommuner ikke parate til at kvitte samarbejdet med Nemlig.coms moderselskab, Intervare A/S.

Heriblandt Greve Kommune.

- Det er moralsk forkert, hvis der har fundet underbetaling og kritisable arbejdsforhold sted. Men vi har som kommune ikke på nuværende tidspunkt tænkt os at stoppe samarbejdet med Intervare, siger Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune, til A4 Arbejdsmiljø.

Københavns Kommunes indsatsteam har dokumenteret alvorlige arbejdsforhold for chauffører i Intervare, der bringer dagligvarer ud til ældre og dårligt stillede i omkring 40 af landets kommuner.

Kommunen præsenterede undersøgelsen tirsdag.

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune: Lønfusk for knap en halv million og kritisabelt arbejdsmiljø i Nemlig-selskab

Den viser, at seks chauffører i Intervare i de første tre måneder er blevet underbetalt med samlet 419.000 kroner. Derudover har kommunen dokumenteret manglende ferie til de ansatte samt kritisabelt arbejdsmiljø med arbejdsdage på op til 12 timer.

Borgmester: Op til arbejdsmarkedets parter

Undersøgelsen har været ventet i spænding, fordi det forventes, at landets øvrige kommuner, der samarbejder med Intervare, på baggrund af den vil tage stilling til, om de kan fortsætte samarbejdet med selskabet.

Pernille Beckmann, kan I som kommune være tjent med at samarbejde med et selskab, der ikke lever op til ansættelseskontrakter?

- Vi kigger på den kontrakt, vi har med dem, og hvis det giver anledning til noget kritisabelt, kigger vi på det. Vi har på nuværende tidspunkt ikke tænkt os at bryde samarbejdet med Intervare, men hvis der har fundet underbetaling sted, så kan vi ikke være tjent med det som kommune, siger Greves borgmester.

Københavns Kommune har givet Intervare 10 dage til at rette op på forholdene. Hvorfor stiller I ikke lignende krav til selskabet?

- Som sagt vil vi ikke på nuværende tidspunkt stoppe samarbejdet, men det er klart, hvis det viser sig, at de ikke overholder den kontrakt, vi har indgået med dem, så må vi forholde os til det. Nu lader vi det være op til arbejdsgiverne og lønmodtagerne at finde en løsning, siger hun.

Greve Kommune har tidligere diskuteret samarbejdet med Intervare på et møde i social,- sundheds,- og psykiatriudvalget. Dengang lød det fra kommunens ledelse, at man er parat til at pålægge Intervare en bod eller helt opsige kontrakten, ikke de lever op til kontrakten.

Nu skal det så være op til arbejdsmarkedets parter at finde en mindelig løsning.

Egedal: Ingen problemer hos os

Heller ikke Egedal Kommune i Nordsjælland vil kassere kontrakten med Intervare endnu. Kommunens egen redegørelse fra selskabet indikerer ikke, at der har fundet underbetaling sted.

 - Vi har tidligere bedt Intervare A/S redegøre for løn- og ansættelsesvilkår hos den ene vognmand, der varetager levering til vores visiterede borgere. De oplysninger vi har modtaget, indikerer ikke en underbetaling. Da vi endnu ikke har fået tilsendt rapporten fra Københavns Kommune, har vi ikke yderligere at tilføje. Når vi modtager rapporten fra Københavns Kommune, vil vi vende den på et møde i styregruppen for Indkøbsfælleskab Nordsjælland, skriver Egedal Kommune i en mail til A4.

Fredericia Kommune fastholder ligeledes samarbejdet med Intervare. Det har undersøgelsen fra København ikke ændret på, oplyser kommunen til A4 Arbejdsmiljø uden at uddybe hvorfor.

LÆS OGSÅ: Se listen: I disse kommuner er Nemlig-selskab på vippen

Kommuner sætter kniven for struben

I Københavns Kommune vil man afvente, om Intervare kan leve op til den indgåede arbejdsklausul, inden man tager stilling til det fremtidige samarbejde. Selskabet har fået en frist på 10 dage til at bevise det. Inden for denne frist skal Intervare have tilbagebetalt chaufførernes manglende løn, kræver Københavns Kommune.

Samme indstilling er Albertslund Kommune klar til at gå ud med. Vestegnskommunen har allerede stoppet for indkøb hos Nemlig.com til kommunens institutioner og skoler.

- Jeg vil indstille til kommunalbestyrelsen, at Albertslund Kommune øjeblikkelig stopper samarbejdet med Intervare A/S, hvis ikke virksomheden inden for 10 dage dokumenterer overfor os og Københavns Kommune, at aflønnings- og overenskomstforhold er i orden, oplyser borgmester Steen Christiansen (S) til A4 Arbejdsmiljø.

Københavns Kommune har i forbindelse med undersøgelsen også krævet, at Intervare skal dokumentere alt chauffør-arbejde siden 2017 og lave en køreplan for, hvordan de vil sikre ansatte ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Undersøgelsen af forholdene i Intervare blev sat i værk, efter det kom frem, at lagerarbejdere og chauffører hos datterselskabet Nemlig.com har været udsat for grove ansættelses- og arbejdsmiljøforhold.

GDPR