Soldaterforening med giftigt arbejdsmiljø på trods af egen kamp mod krænkelser

20230126-154612-L-1920x1279we
I påbuddet skriver Arbejdstilsynet, at de ansatte i HKKF oplever bagtalelse, nedsættende kommentarer, overfusninger, sjofle bemærkninger og krænkelser vedrørende seksualitet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ansatte i Hærens Konstabel- og Korporalforening har ugentligt været udsat for krænkende adfærd, viser påbud fra Arbejdstilsynet. Fagforeningen har ellers talt dunder mod uacceptabel adfærd blandt landets soldater.

Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) har sat sig for at bekæmpe krænkende adfærd blandt landets soldater.

Men nu har fagforeningen selv fået et påbud fra Arbejdstilsynet for et giftigt arbejdsmiljø med sjofle bemærkninger, overfusninger og krænkelser vedrørende seksualitet. 

DR Nyheder har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets påbud, der beskriver det psykiske arbejdsmiljø som så belastet, at tilsynet mener, at de ansatte udsættes for en sundhedsmæssig risiko, og at adfærden øger de ansattes risiko for stress, angst, depression og i nogle tilfælde at udvikle posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). 

LÆS OGSÅ: Plakater er Forsvarets nye våben mod seksuel chikane

Ifølge DR kom Arbejdstilsynet på uanmeldt besøg i soldaterforeningen tidligere i år, hvor de ansatte fortalte, at problemerne har stået på gennem halvandet år. Og fagforeningen gennemførte allerede i 2021 en arbejdspladsvurdering (APV), der viste, at der var store problemer med det psykiske arbejdsmiljø. 

Men selvom ledelsen har kendt til problemerne gennem længere tid, har deres tiltag ikke taget hånd om udfordringerne, og det er derfor, at de nu har fået et påbud fra Arbejdstilsynet. 

Formanden for HKKF, Tom Block, bekræfter over for DR, at ledelsen er opmærksom på problemerne.

GDPR