Høje følelsesmæssige krav får unge kvinder til at melde sig syge

20200515-070828-L-1920x1280we
Ansatte i sundhedsvæsenet oplever oftest høje følelsesmæssige krav i deres arbejde. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
13. apr. 2023 06.00
Unge kvinder har et højere sygefravær, hvis de arbejder i følelsesmæssigt belastende job, hvor de for eksempel skal håndtere og tage stilling til patienter og pårørendes problemer. Det viser nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Det kan lægge et stort pres på yngre kvinder at skulle tage stilling til patienter, pårørende eller elever i løbet af en arbejdsdag. Og det kan betyde flere sygedage.

Det viser et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), hvor forskere har undersøgt sammenhængen mellem en række psykosociale arbejdsmiljøfaktorer og sygefravær. 

Ifølge undersøgelsen har unge kvindelige medarbejdere i stillinger med såkaldt "høje følelsesmæssige krav" således 1,44 gange flere sygefraværsperioder end de, der er ansat i stillinger med lave følelsesmæssige krav. 

Undersøgelsen viser samtidig, at det er ansatte i sundhedsvæsenet, som oftest oplever høje følelsesmæssige krav i deres arbejde.

Studiet peger også på andre faktorer, der kan føre til flere sygedage blandt unge kvinder. Det gælder eksempelvis fysisk vold i forbindelse med arbejdet og lav indflydelse på arbejdsopgaverne.