Hummelgaard indkaldt til samråd om arbejdsmiljørepræsentanters vilkår

20190920-130840-5-1920x1280we
Beskæftigelsesministeren skal forklare sig i et samråd. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i et samråd redegøre for, hvad han vil stille op med de arbejdsmiljørepræsentanter, der står uden overenskomst, og som nu kan blive afskediget.

Enhedslisten har indkaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et samråd om arbejdsmiljørepræsentanters vilkår.

Det meddeler partiets arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Akademikerne: Ny undersøgelse bekræfter tikkende bombe under arbejdsmiljøet

Samrådet handler om arbejdsmiljørepræsentanters vilkår i virksomheder uden overenskomst.

En principiel dom fra i Højesteret i 2017 har betydet, at arbejdsgivere uden videre kan fyre arbejdsmiljørepræsentanter, der ikke er dækket af en fælles overenskomst på arbejdspladsen.

Nu har Christian Juhl indkaldt beskæftigelsesministeren til et samråd, hvor han bliver bedt om at redegøre for, hvad han vil gøre for at sikre arbejdsmiljørepræsentanternes stillinger.

- Det er ganske uholdbart, at arbejdsmiljørepræsentanter ikke kan føle sig sikre i ansættelsen, når han eller hun forsvarer deres kollegers sikkerhed og sundhed, forklarer Christian Juhl i pressemeddelelsen.

- Den vigtigste del af det forebyggende arbejdsmiljøarbejde foregår på arbejdspladsen – som regel i et samarbejde mellem arbejdsgiver og arbejdsmiljørepræsentanten. Indimellem kan der opstå interessemodsætninger mellem arbejdsgiver og arbejdsmiljørepræsentant, og i disse tilfælde er det vigtigt, at arbejdsgiveren ikke bare kan løse problemet ved at afskedige arbejdsmiljørepræsentanten, uddyber han.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljørepræsentant og andre tillidsvalgte risikerer fyreseddel

Christian Juhl mener, at situationen er ganske uholdbar.

- Efter Højesterets dom for to år siden står en gruppe arbejdsmiljørepræsentanter uden beskyttelse i arbejdsmiljøloven, lyder det.

Akademikerne har udarbejdet en undersøgelse blandt arbejdsmiljørepræsentanter uden overenskomst, og hovedparten af dem angiver, at de ikke længere kan udføre jobbet som arbejdsmiljørepræsentant ordentligt. Hele 85 procent frygter at tage svære arbejdsmiljøspørgsmål op med ledelsen af frygt for en fyring.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, vil også have sat problemet på den politiske dagsorden.

- Det siger sig selv, at arbejdsmiljørepræsentanter ikke kan udføre deres arbejde ordentligt, hvis de er bange for at blive fyret, hvis de kommer i konflikt med ledelsen, skriver han i et debatindlæg i A4 Arbejdsmiljø.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for samrådet.

GDPR