Fyringer under opsejling i Arbejdstilsynet: Minister vil først finde penge om et år

20210914-122754-L-1920x1280we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Regeringen vil først ved næste års finanslovsforhandlinger og i forbindelse med nyt arbejdsmiljøforlig i 2022 løse problemet med Arbejdstilsynets økonomi. Findes der ikke en løsning i år, skal tilsynet allerede varsle fyringer til februar.

Selv om Arbejdstilsynet allerede i februar næste år risikerer at skulle sende fyringsvarsler ud til medarbejdere, har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke i sinde at afværge fyringstruslen i forbindelse med årets finanslovsforhandlinger.

LÆS OGSÅ: Ulmende krise i Arbejdstilsynet rammer nu: Utryghed jager folk væk

Direkte adspurgt, om han vil finde penge til at løse problemet på finansloven for 2022, der inden længe skal forhandles på plads, svarer Peter Hummelgaard følgende:

- Aftalepartierne bag arbejdsmiljøaftalen er lovet en drøftelse af arbejdsmiljøindsatsen fra 2023 og frem inden udgangen af 2022. Regeringen ser frem til at drøfte den fremtidige arbejdsmiljøindsats med aftalepartierne.

- Regeringen er opmærksom på konsekvenserne for Arbejdstilsynet i 2023, og derfor er regeringen i gang med at forberede grundlaget for en ny arbejdsmiljøaftale frem mod finanslovsforslaget for 2023, fortæller ministeren i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø.

Vi har ikke haft mulighed for at følge op på ministerens kommentar i et interview, da han ønsker at besvare vores henvendelser skriftligt.

Dermed er det først i slutningen af 2022 – og efter et nyt arbejdsmiljøforlig – at regeringen har tænkt sig at løse tilsynets udfordringer.

Købt eller solgt?

På det tidspunkt kan der allerede have været gang i svingdøren i tilsynet, da fyringsvarslinger skal sendes ud i god tid. Derudover er der lange opsigelsesperioder for medarbejdere med høj anciennitet. Dem er er der en del af i Arbejdstilsynet.

Onsdag kunne A4 Arbejdsmiljø fortælle, at den statslige myndighed, der kontrollerer arbejdsmiljøet i hele landet, risikerer at skulle massefyre 264 medarbejdere inden 1. januar 2023, fordi en treårig bevilling udløber.

Situationen skaber allerede nu en usikkerhed i tilsynet, og det kan potentielt få den konsekvens, at tilsynsførende og andre ansatte søger nye græsegange. Simpelthen fordi, de ikke ved, om de er købt eller solgt.

Søren Kristensen, der er tillidsrepræsentant og tilsynsførende i Tilsynscenter Nord, fortæller, at der allerede i februar skal sendes de første fyringsvarsler ud, hvis ikke Arbejdstilsynet bliver bevilget flere penge, inden 2021 rinder ud.

- Det er nogle hårde perioder at være i, fordi folk begynder at rejse, når der bliver utryghed om bevillingerne. Det har vi set mange gange tidligere, forklarer Søren Kristensen til A4 Arbejdsmiljø.

Skrevet ind i forståelsespapir

Regeringen har i sit forståelsespapir med støttepartierne i forbindelse med regeringsdannelsen i 2019 skrevet ind, at Arbejdstilsynet skal have ”flere permanente bevillinger”.  I mange år modtog tilsynet en etårig bevilling, der gjaldt indtil næste finanslovsår.

- Det er regeringens klare udgangspunkt, at ambitionsniveauet på arbejdsmiljøet fortsat skal være højt, fortæller Peter Hummelgaard i svaret til A4 Arbejdsmiljø.

Men skal Arbejdstilsynet undgå at fyringsvarsle allerede til februar, vil det sandsynligvis være op til regeringens støttepartier at forhindre det.

Støtteparti: Helt uacceptabelt

Enhedslisten mener, at det vil være uansvarligt at vente med at finde en løsning til næste år.

- Det er helt uacceptabelt, hvis ikke der findes en løsning i år. Vi risikerer at miste gode folk i tilsynet. Hvis ikke de ved udgangen af 2022 ved, om de har deres arbejde, vil de begynde at søge job andre steder. Det vil jeg ikke risikere, fordi vi har brug for alle kræfter i Arbejdstilsynet, siger partiets arbejdsmiljøordfører Christian Juhl og slår fast:

- Hvis ikke vil ministeren vil være med til at finde en løsning i år, kommer der nogle reaktioner fra os støttepartier i samlet flok. Det her går ikke.

Inden beskæftigelsesministerens nye udmelding til A4 Arbejdsmiljø havde SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge en klar forventning om, at der allerede ved årets finanslovsforhandlinger skulle findes penge til tilsynet.

- Det kan ikke være rigtigt, at man som tilsynsførende føler sig usikker på sin jobsituation, og at man bliver betragtet som en gang handelsvare, siger Karsten Hønge.

GDPR