I disse job er risikoen for stress størst

20190909-152117-A-1920x981we
Ansatte i sundhedsvæsenet har en høj risiko for at blive ramt af stress. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
10. maj 2020 09.54
Risikoen for at blive ramt af stress er markant højere i visse fag, forklarer den svenske arbejdsmiljøforsker Lisa Björk.

Kvinder mellem 30 til 39 år, der arbejder i sundhedssektoren eller i sociale erhverv med mange kontaktflader, har høj risiko for at gå ned med stress og blive ramt af følgevirkninger som træthed eller andre psykiatriske diagnoser, viser en ny svensk rapport, skriver eb.dk

LÆS OGSÅ: USA - Musk truer med at flytte Tesla-produktion

- I dag findes der krav om målbarhed og standardisering, hvor virksomheder måles på baggrund af mål og resultater. Men i kontaktfag som skole, pleje og omsorg, findes der også følelsesmæssige krav, og det er rigtig svært at prissætte sundhedsarbejde, siger den svenske forsker i arbejdsmiljø og psykisk sunhed på Institut for stressmedicin Lisa Björk. 

Hun peger i samme omgang på, at der i dag stilles langt højere krav til udførelsen af administrative opgaver, hvilket ofte kan føre til frustration hos de ansatte i sundhedsvæsenet. 

- At have tid til kerneopgaven er vigtigt, du ønsker ikke at afsætte tid til administration og dokumentation, du vil gerne møde patienten og pleje dem, siger Lisa Björk.

Den højere stressrisiko gælder også akademikere som læger, psykologer og præster, forklarer forskeren. Men også i en række tjenestemandsfag er risikoen for at få sygefravær forøget. Det gælder blandt andre piloter, lærere,  callcenter-virksomheder, dyrlæger og ansatte i politiet.

LÆS OGSÅ: Trist sag - Ung mand fundet død i vandet